Marca Zatecki Chmel, DOP, Cehia, poate fi utilizata numai pentru hameiul bine aroma din varietatea Saaz cultivata in regiunea Zatec (Saaz).
Prima reglementare de stat dateaza din secolul 18, atunci cand imparateasa Maria Theresa a emis un act impotriva falsificarii hameiului si a eliberat documentele care garanteaza originea unica a hameiului in anul 1769. Ca hamei Zatecki Chmel (SAAZ) pot fi desemnate numai clonele din variatetea Saaz: LUCAN (inregistrare din 1941), Blato (1952), clona Osvald's 72 (1952), clona Osvald 114 (1952), Sirem (1969), Zlatan (1976), Podlesak (1989) si Blsanka (1993). Hameiul Zatecki Chmel este utilizat de fabricile de bere din intreaga lume, datorita caracteristicilor sale unice.
In industria berii, in special in timpul productiei de inalta calitate, rolul lui Zatecki Chmel este foarte important. Cand se utilizeaza hameiul Zatecki Chmel rezulta o bere delicata si moale, cu o aroma de hamei echilibrata si gust placut. Zatecki Chmel este o garantie pentru cea mai inalta calitate. Zatecki Chmel este caracteristica hameiul cu aroma delicata, moale, cu continut redus de Myrcen si continut echilibrat de acizi alfa si beta. Este specific continutul relativ scazut de acizi Alpha-amar in intervalul de 2, 5 pana la 5,5%.. Continutul de acizi Beta-amar este mai mare decat continutul de acizi Alpha-amar.
Zatecki Chmel este cultivat in Zatec (Saaz), siuata in regiunea de nord-vest si protejata de Muntii Cehiei care creeaza conditii de clima racoroasa si cu precipitatii de doar 450 milimetri. Gama de precipitatii este favorabila pentru dezvoltarea hameiului (in timpul perioadei de vegetatie medie de ploile torentiale este de 260 milimetri). Temperatura medie anuala este de 8 - 9 ° C (in timpul perioadei de vegetatie temperatura este de 14-16 ° C). Impreuna cu conditiile climatice si conditile de sol ofera o buna calitate hameiului. Solul este aici mai ales brun roscat. Altitudine terenurilor de 200 - 500 de metri deasupra marii, poziţia lor in panta si expunere lor la nord, vest, sud si est, influenteaza dezvoltarea calitatii hameiului. Nu sunt deosebit de larg deschise vaile pentru circulatia libera a aerului.