Hameiul ceh - ZATECKY CHMEL


Produs DOP din Cehia


Prima reglementare de stat dateaza din secolul 18, atunci cand imparateasa Maria Theresa a emis un act impotriva falsificarii hameiului si a eliberat documentele care garanteaza originea unica a hameiului in anul 1769.

Denumire de origine protejata

Regulamentul nr 2081/92 din 14 iulie privind protectia indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si alimentare reglementeaza denumire de origine protejata (DOP), care inseamna numele unei regiuni, a unui loc specific sau, in cazuri exceptionale, o tara, utilizata pentru a descrie un produs agricol sau alimentar.

Uniunea Europeana ofera, prin intermediul Regulamentului nr 2081/92 protectia denumirii de origine sau indicatia geografica produselor agricole regionale a caror reputatie se extinde dincolo de granitele nationale si ajuta la promovarea acestor produse.

Marca ZATECKY CHMEL poate fi utilizata numai pentru hameiul bine aroma  din  varietatea Saaz cultivata in regiunea Zatec (Saaz).

Ca  hamei ZATECKY CHMEL (SAAZ) pot fi desemnate numai clonele din variatetea Saaz: LUCAN (inregistrare din 1941), Blato (1952), clona Osvald's 72 (1952), clona Osvald 114 (1952), Sirem (1969), Zlatan (1976), Podlesak (1989) si Blsanka (1993).

ZATECKY CHMEL si caracteristicile sale:

Hameiul ZATECKY CHMEL semi-timpuriu, cultivat in Zatec (Saaz), este utilizat de fabricile de bere din intreaga lume, datorita caracteristicilor sale unice..

In industria berii, in special in timpul productiei de inalta calitate, rolul lui ZATECKY CHMEL este foarte important.

Cand se utilizeaza hameiul ZATECKY CHMEL rezulta o bere delicata si moale, cu o aroma de hamei echilibrata si gust placut. ZATECKY CHMEL este o garantie pentru cea mai inalta calitate.

La ZATECKY CHMEL este caracteristica hameiul cu aroma delicata, moale, cu continut redus de Myrcen si continut echilibrat de acizi alfa si beta. Este specific continutul relativ scazut de acizi Alpha-amar in intervalul de 2, 5 pana la 5,5%.. Continutul de acizi Beta-amar este mai mare decat continutul de acizi Alpha-amar.

ZATECKY CHMEL si zona geografica

ZATECKY CHMEL este cultivat in Zatec (Saaz). Este zona cadastrala in districtul Louny, Rakovnik, Chomutov, Kladno, Pilsen-nord, si Rokycany. Cultivarea hameiului, are o  traditie foarte veche in Zatec (Saaz).

Centrul Zatec (Saaz)  de cultivare a hamei are ca centru de procesare  a hameiului orasul Zatec.

ZATECKY CHMEL natura si conditiile de crestere

Aceasta zona este siuata in regiunea de nord-vest si este protejata de Muntii Cehiei  care creeaza conditii de clima racoroasa si cu precipitatii de doar 450 milimetri. Gama de precipitatii este favorabila pentru dezvoltarea hameiului (in timpul perioadei de vegetatie medie de ploile torentiale este de 260 milimetri).

Temperatura medie anuala este de 8 - 9 ° C (in timpul perioadei de vegetatie temperatura  este de 14-16 ° C). Impreuna cu conditiile climatice si  conditile de sol ofera o buna calitate hameiului. Solul este aici mai ales brun roscat.

Altitudine terenurilor de 200 - 500 de metri deasupra marii, poziţia lor in panta si expunere lor la nord, vest, sud si est, influenteaza dezvoltarea calitatii hameiului.

Nu sunt deosebit de larg deschise vaile  pentru circulatia libera a aerului. Condiţiile mentionate mai sus (combinatie de mediu de precipitatii, temperaturi, profile de sol, altitudine si lumina) sunt unice pentru cresterea hameiului in regiunea Zatec (Saaz)

ZATECKY CHMEL si dovezii de origine

Hameiului, in Republica Ceha este supusa la certificare in conformitate cu Legea nr 97/1996 Co, si, de asemenea, de Regulamentul UE (Regulamentul 1860/2006).

Institutia acreditata pentru certificarea hameiului in Republica Ceha este Institutului Central de supraveghere si de testare in agricultura.

Hameiului este etichetat, ambalat, numerotat si sigilat in conformitate cu tipul de varietate.

Institutul verifica eticheta de hamei cu un document  de verificarea (certificat de origine).

Contacte:

Uniunea Cultivatorilor din Republica Ceha

·        Mostecka 2580

·        438 19 Zatec

·        Republica Ceha

·        www.czhops.cz

Ministerul Agriculturii din Republica Ceha

·        Plant marfa Departamentul

·        Tesnov 17

·        117 05 Praha 1

·        Republica Ceha

·        www.mze.cz

Oficiul de proprietate industriala

·        Antoniina Cermaka 2a

·        160 68 Praha 6

·        Republica Ceha

·        www.upv.cz