Denumirea „Prazska sunka” este utilizata din anii 1860 pentru a desemna unul dintre cele mai renumite produse alimentare originare din Praga.
Produsul numit „Prazska sunka” este asociat cu numele lui Frantisek Zverina, cel care l-a produs prima data. Josef Jerabek, un renumit producator praghez de carne afumata, a preluat productia de „Prazska sunka” si mai apoi, producatorii de carne afumata Dlouhy, Maly, Cibulka si altii. Antonin Chmel a initiat productia de „Prazska sunka” la scara industriala in anul 1879, ajungand rapid cu acest produs in alte orase (in special in statiunile cu ape termale) dar si in numeroase alte tari.
Materia prima utilizata a constat in pulpe de porc de la animale de greutate mica si din acest motiv reteta actuala specifica o greutate maxima de 10 kg. Pulpa de porc este transata in stilul numit „praghez”. Pulpele de porc refrigerate erau conservate cu un amestec de sarare ce continea nitrati si o cantitate mica de zahar. Dupa conservare, jamboanele erau inmuiate timp de cateva ore in apa calduta si lasate la uscat. In final se indeparta osului bazinului si se razuia soriciul. Jamboanele erau intotdeauna suspendate intr-o afumatoare incalzita timp de 8-12 ore, dupa care erau oparite in apa si preparate termic. Ulterior erau racite prin scufundare in apa rece.
Inaintea celui de Al Doilea Razboi Mondial s-au dezvoltat alternative la produsul original „Prazska sunka” cu os, respectiv sunca dezosata si cea pasteurizata produsa din muschi din pulpa de porc. Ele au fost produse de Antonín Chmel la U Zvonarky in Praga si de Josef Beranek. „Prazska sunka” in conserva este o alta varianta a produsului original „Prazska sunka”, care a luat nastere dupa sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Acest produs a fost fabricat, la randul sau, din materii prime sortate, obtinute din dezosarea pulpelor de porc proaspete, refrigerate, adaugand un amestec de sarare continand nitriti, zahar si gelatina si apoi sterilizat in cutii de forma ovoida, cu o greutate de 1 livra.