Caracterul specific al produsului „Traditionally Farmed Gloucestershire Old Spots Pork” este rezultatul rasei traditionale neameliorate si al metodei traditionale de crestere.
Carnea de porc Traditionally Farmed Gloucestershire Old Spots Pork se caracterizeaza prin: grosimea mai mare a stratului de grasime; dimensiunea mai redusa a muschiului; culoarea mai inchisa a muschiului; retentia mai buna a apei in structura musculara la congelare si preparare; fragezimea si suculenta mai accentuate; si un profil de gust diferit, comparativ cu carnea de porc produsa in mod conventional.
La degustarea de catre juriu, cotletele din Gloucestershire Old Spots au inregistrat un punctaj mai mare in privinta consistentei (fragezimii) si suculentei si o savoare mai intensa. Bucatile de carne de porc transate sunt, in mod normal, muschi si bucati mici, de exemplu cotlete, pulpe, spete, costite si piept, inclusiv variante locale, cum ar fi „Bath Chaps”. H D Richardson, in lucrarea „The Pig, Its Origins and Varieties” (Porcul, origine si varietati), descrie porcii de Gloucester ca fiind „robusti, foarte prolifici si profitabili pentru carne, avand o carne de calitate excelenta”.
Metoda de crestere neintensiva practicata reduce nivelul de stres al porcilor. Regimul de alimentatie si mediul de crestere permit animalelor sa se dezvolte mai lent. Sacrificarea are loc in abatoare de dimensiuni mici, iar carcasele trebuie sa ramana pe os timp de 3-4 zile. Etapa finala de pregatire a carnii pentru vanzare catre consumatori depinde de priceperea de macelar si de buna apreciere a procesatorului.