Intre alimentele traditionale europene, mic dejun englezesc complet ocupa un loc aparte.
O farfurie cu oua, sunca, fasole, painea prajita cu unt, rosii, carnati, budinca neagra, ciuperci si o ceasca de ceai sau cafea este ceea ofera micul dejun englezesc traditional. Marea Britanie a transformat prima masa a zilei, intr-o adevarata traditie pe care a raspandit-o in toata lumea. Britanicii in era industrializarii, la mijlocul secolului XIX, inainte sa plece spre fabrici, in zorii zilei, aveau nevoie de masa consistenta. Micul dejun englezesc este destinat astazi mai ales diminetilor de week-end si turistilor veniti sa guste din traditiile culinare britanice. In multe localuri il gasesti nu numai pentru masa de dimineata, dar si pentru cea de pranz.
Varianta traditionala a micului dejun britanic este o imbinare a tuturor meselor pe care irlandezii, scotienii sau galezii le iau dimineata. Micul dejun britanic variaza de la carnaciori, oua ochiuri cu bacon, iahnia de fasole, fiertura calda cu fulgi de ovaz pana la cele cateva legume. In micul dejun englezesc intra la fel de bine inele de ceapa prajite, clatite, briose, omleta sau oua ochiuri in apa, budinci, cartofi si varza, ramase de la cina de seara si care apoi sunt rumenite bine in tigaie a doua zi.