Dupa cel de-al doilea razboi mondial s-a format o standardizare a productiei industriale alimentare de mare serie.
S-au implantat in capetele oamenilor, datorita reclamelor si marketingului, concepte mai comode - convenience, fast food, curier pizza, servicii non-stop, toate la pret redus - pentru a obtine o hrana mai ieftina si mai usor de preparat. La aceasta avalansa de informatii si posibilitati s-a încercat a se opune cu unele initiative locale si actiuni regionale înca din anii 80-90. Astfel a luat fiinta în regiunea Piemont din Italia - miscarea SLOW FOOD al carui autor si conducator „gastronomul revolutionar" local Carlo Petrini este împotriva standardizarilor pentru alimente, a gusturilor, a producerii mancarurilor, cat si impotriva principiului „viata rapida - mancare rapida".
SLOW FOOD reprezinta „fraternitatea gusturilor bune" in 104 tari, numara 800.000 de oameni, care lucreaza in 800 de unitati functionale si care se strang in cercurile gusturilor. Cercul este o asociere compusa din minim 5 si maxim 10-20 de indivizi pe baza de voluntariat, care nu formeaza nici-o societate si nici-o organizatie la nivel de tara. Membrii sai ca indivizi apartin toti centrului SLOW FOOD cu sediul în Bra, orasul natal a lui Petrini. Acest centru este pentru toate unitatile din lume, cu activitate autonoma, furnizorul de informatii, de idei, de orientare si este unicul îndrumator competent pe plan international contra unei cotizatii anuale modeste.
Trimestrial SLOW FOOD emite un magazin tiparit în culori - gratis pentru membrii sai - in patru limbi si organizeaza o serie de evenimente de specialitate. Dintre acestea se remarca expozitia gastronomica din Torino - Salon del Gusto cu 100.000 de vizitatori si paralel cu acest eveniment se desfasoara conferinta internationala Terra Madre cu participarea a mai multor mii de specialisti în domeniul gastronomiei.
De o deosebita popularitate se bucura expozitia Slow Cheese a produselor din cascaval din Bra, cel de Slow Fish din Geneva, cel Origines du Gout din Montpellier, o serie de showuri al vinurilor - dar asemenea manifestatii sunt organizate in întreaga Europa si pe alte continente urmarite cu mare atentie de catre toate redactiile de presa de specialitate. S-a infiintat si un premiu SLOW FOOD pentru „Barca gusturilor" - avand ca scop premierea acelor mici producatori, care au obtinut cele mai bune rezultate in lupta impotriva manipularii genetice si a productiei de masa, dar si in scopul diversificarii biologice, pastrarii in conditii sanatoase a mediului. Premiul se acorda anual micilor producatori merituosi, mestesugarilor, eventual pescarilor, pastorilor si conducatorilor de restaurante.
SLOW FOOD a infiintat in Pollenzo, Institutul Stiintific de Gastronomie, care functioneaza in castelul Savoya, admirabil reconstruit si oferind o pregatire postgraduala Food Master de un inalt nivel recunoscut pe plan mondial.