
Editia I ARAD 30 - 31.05.2009
La sfirsitul lunii mai , respectiv in 30 si 31 mai 2009 in Arad a adut loc prima editie a “Tirgului produselor si preparatelor culinare traditionale” in organizarea Consiliului Judetean Arad, Primariei Municipiului Arad, Centrului Cultural Judetean si a Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad.
In cadrul acestui tirg au fost prezentate produse traditionale atestate dar si in curs de atestare dupa cum urmeaza:
salamul, sunca de Nadlac;
pita de Pecica; taitei de casa de Pecica; brinzeturi de Pecica si Craiva;
tuica de Chisindia; racie de Aldesti; palinca de Groseni; rachie de Sepreus si Grosii Noi; intorsuri si racise de Sepreus; cornuri, covrigi de Craiva; tocanita si cozonac de casa de Zerind;
bureti de butuc de Arad; vinuri din podgoria Aradului ( Mustoasa de Maderat , Aromat de Misca, Cadarca de Minis si alte vinuri);
cit si tuica din vinuri aromate acestea fiind expuse de IF Brici Misca si Cramele Pincota, preparate culinare produse de SC Caia SRL Misca.
Pe linga acesti producatori din judetul Arad, au mai fost prezenti LoriAlba Alpin din Brad cu renumitii Virsli dar si cu,
salam, cirnati , toba alte afumaturi, sarmale cu pasat din Maramures
si firma TOTO din acelasi judet cu multe produse ( cirnati, sunca, salam, toba toate de casa), din Oroshaza Ungaria cu diferite preparate culinare.
Deschiderea oficiala a targului a avut loc simbata 30.05.2009 ora 11 la care a participat presedintele si vicepresedintele CJ Arad , primarul Municipiului Arad, deputati si senatori de Arad, directorii Centrului Cultural Judetean si al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad alte Oficialitati ale judetului Arad.
A fost prezent si deputatul prof dr Valeriu Tabara un prieten adevarat al judetului nostru, care a fost placut impresionat de realizarile comune ale institutiilor implicate, deasemenea a fost prezent si Directorul Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice din Romania d-na Lucia Romanescu dar si d-l Gheorghe Vaida consilier al secretarului de stat din MAPDR.
Dupa vizitarea tuturor standurilor bine aranjate si oferta producatorilor fiind facuta in mare majoritate de personal imbracat in costume populare traditionale din zonele lor, oficialii au inminat intr-un cadru festiv fiecarui participant cite o Diploma de participare la acest Targ pe o scena frumos amenajata, pe care atit simbata dar si dumineca au evoluat diferite formatii de muzica populara din toate zonele judetului.
Astfel a fost imbinata cu mult efect oferta produselor traditionale cu traditiile si obiceiurile populare din judetul Arad. Cei prezenti in cele doua zile ale Tigului au putut gusta din aceste produse, dar au si putut cumpara pentru cei de acasa. Ploaia de simbata nu i-a oprit pe Aradeni sa fie prezenti intr-un numar atit de mare la acest tirg, iar duminica abia puteai sapatrunzi in tirg atita lume a fost, sigur si timpul frumos i-a facut sa paraseasca casa si sa fie alaturi de tarani de data aceasta pe strand ( pe parcarea din incinta strandului), nu la bazine asa cum se intelege cind vorbesti de strand. Seara a avut loc un foc de tabara care a incheiat tirgul intr-un mod foarte placut.
Prin faptul ca in cadrul acestui tirg au fost expuse produse de gen BACHUS, nu am avut incidente, totul a decurs in conditii de mare normalitate. Din chestionarele intocmite de organizatori si inmanate atit expozantilor dar si vizitatorilor am concluzionat ca prima editie a fost o reusita, dar zicem noi organizatorii ca a doua editie va fi mult mai atractiva intrucit experienta conteaza foarte mult.
Paralel cu acest tirg a avut loc si Tirgul mesterilor populari Editia VII, unde am putut observa producatori de oale din pamint,
tesaturi, costume populare, palarii,
unelte agricole din lemn, impletituri nuiele,
decoratiuni interioare din produse agricole secundare (matase si panusi de porumb, paie, panicule de diferite specii de ierburi) si multe alte lucruri de o mare valoare etno-culturala.
Targul a fost organizat de Muzeul de istorie al judetului Arad.
A consemnat: Drd ing Alda Adam
Director coordonator OJCA Arad