Dintre mancarurile care pot fi consumate in urmatoarele 40 de zile va prezentam 12 retete, combinate in 4 meniuri, recomandate la trapeza Catedralei mitropolitane din Iasi.
Meniul I
Bors de legume. Ingrediente: cartofi, ceapa, morcovi, radacini de patrunjel, telina, radacini de varza, bors acru, bulion, ulei, sare, verdeata tocata marunt. Mod de preparare: Zarzavaturile se curata, se spala si se dau prin razatoarea mare. Ceapa se taie marunt si se pune la fiert cu putina apa si ulei. Se adauga zarzavatul si se mai lasa la fiert. Se adauga apoi cartofii taiati cubulete mici, sare dupa gust, iar cand toate sunt fierte, se adauga bulionul si imediat borsul care se lasa sa dea numai in doua-trei clocote. Se adauga verdeata fin tocata.
Pizza de post. Ingrediente: faina de grau, drojdie, ulei, ardei in sos, masline, ciuperci, sare si piper. Mod de preparare: Se amesteca faina cu drojdia dizolvata in putina apa calduta si sare. Se face un aluat in care, pe parcursul framantarii, se adauga si ulei. Se intinde o foaie de aluat in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Separat, ceapa taiata pestisor si morcovul dat prin razatoare se calesc. Se adauga ciupercile. Se pune sare si piper dupa gust. Pe foaia intinsa in tava se intinde sosul cu ardei (in lipsa, se face un sos din bulion, cu putina apa sau ketchup) peste care se pune compozitia (tocanita cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amesteca cu masline taiate feliute. Se da la cuptor 30-40 de minute.
Mere la cuptor. Ingrediente: mere, gem (dulceata de visine), margarina, zahar. Mod de preparare: Merele se spala, se scobesc de cotoare. In scobitura se pune putina margarina, putin zahar si o lingurita de dulceata. Se asaza in tava unsa cu margarina si se dau la cuptor pana se inmoaie.
Meniul II
Bors de hribi cu cartofi. Ingrediente: hribi congelati sau uscati, ceapa, morcov, cartofi, radacina de telina, patrunjel verde, bors acru si ulei. Mod de preparare: Se taie ceapa marunt si impreuna cu morcovul, telina radacina (date prin razatoare) se pun la fiert impreuna si cu hribii taiati fidelute sau cubulete. Apoi se adauga cartofii taiati cuburi, sarea si piperul, dupa gust. Cand toate sunt fierte, se adauga borsul acru dupa gust. Uleiul se incinge si se adauga putin bulion, apoi se pune in ciorba. Se adauga verdeata: patrunjel, leustean.
Stufat de mazare. Mod de preparare: Mazarea si ciupercile se spala cu apa calduta. Ceapa si usturoiul se taie marunt, iar ardeii si rosiile se taie felii. Se amesteca totul, se pune ulei, sare, piper, apa si se lasa la cuptor pana scade. La sfarsit se adauga verdeata taiata marunt.
Prajitura cu morcov. Mod de preparare: Se rade morcovul prin razatoarea mica, se freaca apoi cu zaharul si se pune la calit. Dupa ce a scazut zeama, se adauga margarina si se lasa la racit. Se adauga faina, bicarbonatul, se amesteca bine si se imparte aluatul in doua. O jumatate de aluat se intinde in tava (tava este unsa cu margarina si tapetata cu faina) peste care se asaza un strat de gem de prune sau oricare alt soi, dupa care se acopera cu cea de a doua jumatate de aluat si se pune la cuptor.
Meniul III
Ciorba de zarzavaturi. Ingrediente: cartofi, ceapa, morcov, telina, patrunjel (radacini), ardei, bors acru, pasta de tomate, patrunjel verde si sare. Mod de preparare: Se taie ceapa cubulete/ pestisor si, impreuna cu morcovul, radacinile de telina si patrunjel, se pune la fiert intr-un vas cu un sfert de apa din cantitatea totala. Apoi se adauga cartofii taiati cubulete. Se lasa la fiert, apoi spre final se adauga uleiul, sarea dupa gust, pasta de tomate si bors acru. Pasta de tomate se mai poate amesteca cu uleiul incins intr-o tigaie si apoi se toarna aceasta compozitie peste ciorba preparata. La sfarsit se adauga leustean taiat si patrunjel.
Sarmalute in frunza de stevie. Ingrediente: ceapa, ulei, orez, morcov, radacina de telina si patrunjel, frunze de patrunjel, bulion, sare, piper, bors acru si frunze de stevie. Mod de preparare: Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei. Se adauga orezul, morcovul ras, radacinile de telina si patrunjel. Se toaca patrunjelul verde si se amesteca in compozitie. Se adauga sare si piper dupa gust. In umplutura se pot pune ciupercute taiate, soia granule etc. Frunzele de stevie se oparesc, apoi se umplu cu compozitia obtinuta. Sarmalele se pun intr-o cratita unsa cu ulei, se adauga sosul obtinut din bulion si bors acru, apoi se fierb la cuptor.
Salata de fructe. Ingrediente: portocale, banane, mere, kiwi, grapefruit (in functie de gusturi), zahar vanilat. Mod de preparare: Fructele se curata, se taie cuburi si se amesteca. Dupa preferinta, se adauga zahar vanilat.
Meniul IV
Supa crema de legume cu crutoane. Ingrediente: morcov, radacina de patrunjel si telina, cartofi, ceapa, varza verde si conopida, daca este. Mod de preparare: Zarzavaturile se curata, se spala si se fierb bine in apa cu sare. Dupa ce au fiert bine se scurg, se paseaza cu mixerul. Legumele pasate foarte bine se pun in zeama in care au fiert, se adauga uleiul, verdeata tocata marunt si se potriveste de sare si piper. Se serveste cu crutoane. Crutoanele sunt niste felii de paine care se ung cu margarina si se taie cubulete mici, dupa care se pun intr-o tava unsa cu margarina si se dau la cuptor pana se rumenesc.
Ciuperci a la grec. Ingrediente: ciuperci, ceapa, ulei, vin, lamaie, verdeata, sare si piper. Mod de preparare: Ciupercile se curata, se spala si se taie bucati mari. Ceapa taiata marunt se caleste in ulei incins, se adauga ciupercile, vinul si se lasa la fiert. Cand s-au inmuiat ciupercile se adauga zeama de lamaie, verdeata tocata marunt si se mai fierbe foarte putin. Se pune sare si piper, dupa gust.
Prajitura cu miere si nuci. Ingrediente: bicarbonat, miere de albine, faina, ulei, drojdie, sare, dulceata, nuci, zahar, margarina. Mod de preparare: Mierea amestecata cu bicarbonatul se pun intr-o cratita si se lasa la foc mic pana se topeste. Se toarna peste faina si se adauga uleiul, drojdia inmuiata si sarea. Se framanta si se lasa o jumatate de ora. Aluatul se imparte in doua si se intind doua foi care se ung cu dulceata de care aveti si se presoara cu nuci si zahar. Fiecare foaie se ruleaza, nu prea strans, si se asaza intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se taie felii groase din acea rulada si se dau la cuptor.