Levesul de post este specific satului Rod din Marginimea Sibiului.
Postul era cu sfintenie respectat in lumea satului. Se stie ca odata cu inceperea postului de Craciun sau Pasti, tot instrumentarul utilizat in bucatarie de la oale la tacamuri, era fiert si bine curatat. Levesul din satului Rod a fost mentionat si in Apoldu de Sus, localitate de unde rodenii au plecat pentru a se stabili la munte, in urma cu cateva sute de ani. Levesul se pregateste intotdeauna in Ajun de Boboteaza. Pentru prepararea levesului se foloseste paine mai veche, care se taie in bucati.
Intr-o cratita se pune moare de varza indoita cu apa, si intr-o alta cratita se pune ceapa calita cu un pic de paprica pe ea. Painea inmuita se pune in farfurie si pe ea se pune 2-3 linguri de ceapa calita. Leveseul se mananca cu fasole frecata, cu ceapa si ridiche (ridichea se curata de seara se tine in apa si dimineata se da pe razatoare). Levesul se facea inainte din colacii copti in cuptor de Craciun. Intotdeauna rodenii pregatesc cantitati mari de leves pentru a servi vizitatorii.