Afinata de Racatau

In Racatau, satul Muntele Rece, judetul Cluj, se obtine produsul traditional "Afinata''.

Satul Muntele - Rece apartine, alaturi de satele: Racatau si Maguri, de comuna Maguri - Racatau, avand in componenta aproximativ 350 de case. Comuna Maguri – Racatau este situata pe valea Somesului Rece intr-o zona deosebit de pitoreasca, ocupand cea mai mare suprafata a judetului Cluj, ca întindere, comparativ cu celelalte comune. In aceasta zona, o serie de teritorii au fost declarate arii protejate, ca rezultat al potentialului semnificativ de resurse naturale existente în zona.


Afinata este un produs natural, la a carui obtinere se folosesc urmatoarele ingrediente: Afine (materia prima de baza, recoltate de pe pantele abrupte, protejate impotriva distrugerii de catre animale); Zahar (achizitionat de la centrele de comercializare). Produsul finit se depoziteaza in damingene de plastic cu o capacitate de 10 – 15 litri. Are urmatoarele caracteristici organoleptice: gust dulceag, piscator dat de alcool; culoare rosu albastrui; termen de valabilitate de 1 an; prezinta miros intepator, tare, cu aroma de afine imbibate cu alcool. Afinata este un produs obtinut in gospodaria proprie, prin metode simple, specifice, de macerare, nefiind supus niciunui proces de transformari chimice. 

 

 

Se culeg afinele la sfarsitul lunii iulie, inceputul lunii august, cu ajutorul hreabanului (o unealta cu gheare si suport pentru cresterea eficientei in colectarea afinelor). Intr-o damingeana de 5 kg se pun: 2 kg de afine; 1 kg de zahar. Se lasa 2-3 zile la macerat, timp in care afinele lasa un sirop. Peste afine se pune „alcool prefacut” (1 l de alcool / 1,5 l de apa). Pentru a mai pierde din tarie, apa impreuna cu alcoolul se pun la fiert, pentru a da un clocot, dupa care se lasa sa se raceasca. Se toarna in damingeana peste afine. Se depoziteaza la rece, de unde se poate consuma, in special pentru tratarea unor afectiuni (dureri de stomac).  Acest produs este specific acestei zone, datorita potentialului deosebit de resurse naturale. Traditionalitatea produsului este data de procesul tehnologic de preparare, de reteta si de simplitatea si rapiditatea prepararii acestuia. Aspecte economice si ecologice:  materia prima utilizata este obtinuta direct, din natura, fara cheltuieli de achizitionare; tehnologie de obtinere a produsului finit este simpla; ingredientele utilizate sunt originale, naturale, specifice zonei, fara pericol de contaminare cu diverse substante poluante.