Eveniment special la Radio Cluj, de Ziua Culturii Naționale, cu participarea Grupul „Păstrătorii Tradițiilor” din Răchițele. pe 15 ianuarie 2025.
Grupul „Păstrătorii Tradițiilor” din Răchițele, județul Cluj, coordonat de prof. Marioara Boc, aduce de fiecare dată pe scenă o parte din moștenirea culturală a zonei. Înființat în anul 1979, grupul și-a dedicat activitatea conservării și promovării portului popular și a obiceiurilor din viața satului. De-a lungul anilor, membrii grupului au participat la numeroase festivaluri și concursuri, câștigând recunoaștere și apreciere atât la nivel național, cât și internațional.
Oamenii din Răchițele vor aduce pe scenă un obicei de șezătoare, oferind publicului o incursiune în tradițiile locale. Grupul „Păstrătorii Tradițiilor” a fost o prezență remarcabilă si în Spectacolul „Tradiții clujene, în Tezaur Folcloric”. Evenimentul a reunit numeroase grupuri tradiționale din județ, fiecare aducând pe scenă o parte din moștenirea culturală a zonei. Prin activitățile lor, „Păstrătorii Tradițiilor” continuă să inspire comunitatea și să atragă noi generații spre valorile tradiționale.
Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul deține 15 titluri de „Tezaur Uman Viu”, printre care si Grupul „Păstrătorii Tradițiilor” din Răchițele.