„
Estepa” (DOP), este un ulei de masline extravirgin, obtinut in Spania, din fructe de maslin (Olea Europea, L.).
Aria geografica include unsprezece comune din provincia Sevilla. Arborii sunt plantati traditional, decalat, cu model 12 × 12. Noile plantatii intensive au o densitate mai mare de arbori si, prin urmare, modele mai mici de plantare. Fertilizarea se face iarna, dupa recoltare. Intensificarea plantatiilor a contribuit in mare masura la intensificarea irigatiilor. Instalatiile de irigare sunt in marea majoritate instalatii localizate. Forma maslinilor este determinata de tipurile de taiere a coroanei arborilor, in forma de cupa sau „rationala”. Tipul de produs de protectie a plantelor autorizat trebuie sa protejeze fauna folositoare si sa nu lase urme in fruct. Maslinele sunt culese cu atentie direct din copac, prin baterea cu pari, prin culesul manual sau prin scuturare.
Maslinele se preseaza la prese autorizate, in cel mult 24 de ore de la culegere. Etapele procesului de elaborare sunt urmatoarele: Curatarea si spalarea maslinelor; presarea; baterea pastei; separarea fazelor; decantarea; depozitarea in rezervoare pana la ambalare; transportul in vrac si ambalarea. Datorita recoltarii timpurii, maslinele de Estepa au urmatoarele caracteristici: sunt mai bogate in compusi fenolici; sunt mai amare, aceasta particularitate remarcandu-se la maslinele recoltate la inceputul sezonului; au o mai buna stabilitate oxidativa; au o mai mare concentratie de pigmenti prezenti in ulei, in special clorofila si carotenul.