Renumitele migdale din Mallorca

Migdale „ALMENDRA DE MALLORCA”, Spania, sunt protejate IGP, din luna martie 2014.

Almendra de Mallorca” este fructul migdalului (Prunus amygdalus) destinat consumului uman, care poate fi crud sau prajit, cu sau fara pielita. Migdalele pot fi comercializate crude sau prajite. In ambele cazuri, ele pot fi decojite sau nedecojite. Cultivarea, depozitarea, decorticarea, decojirea si prajirea migdalelor care fac obiectul indicatiei geografice protejate trebuie sa se realizeze pe insula Mallorca. Pe insula Mallorca, solul destinat cultivarii migdalelor este calcaros, cu o consistenta medie spre dura, cu un continut mare de elemente grosiere si este foarte sarac in materii organice. El se caracterizeaza printr-un PH cu tendinta alcalina si are un continut ridicat de carbonat de calciu, iar structura sa este constituita din straturi orizontale intre care se acumuleaza o cantitate mare de argila fina, creand conditii excelente pentru dezvoltarea sistemului radicular al migdalilor. Alte caracteristici specifice sunt nivelul mediu de precipitatii si nivelul mare de expunere la soare. In ceea ce priveste contributia producatorilor, trebuie remarcat faptul ca una dintre caracteristicile cultivarii migdalelor in Mallorca este ca inmultirea prin seminte s-a pastrat de mai mult timp decat in restul Spaniei, iar la prima altoire au fost utilizate soiuri autohtone. Acest lucru a contribuit la mentinerea diversitatii soiurilor, majoritatea soiurilor cultivate in Mallorca fiind diferite de cele cultivate in alte regiuni din Spania. In mod traditional, agricultorii din Mallorca au selectat intotdeauna soiurile care produc migdalele cu cea mai placuta textura si aroma si care se adapteaza cel mai bine la solul si clima insulei.

Cultivarea migdalelor in Mallorca dateaza din epoca romana, romanii fiind, probabil, cei care au si adus migdalul in aceasta zona. In secolul al XVIII-lea, plantatiile de migdali s-au extins considerabil, iar in secolul al XIX-lea, ca urmare a invaziei de filoxera care a devastat viile, s-a procedat la o reconversie a culturilor si la plantarea masiva a migdalilor. In zilele noastre, migdalii infloriti fac parte din peisajul insulei pe timp de iarna. Legatura dintre „Almendra de Mallorca”, si aria geografica se bazeaza pe reputatia produsului, o reputatie care a fost a dobândita de-a lungul secolelor datorita caracteristicilor sale organoleptice si importantei economice si gastronomice. Aceasta reputatie este confirmata de faptul ca migdalele sunt foarte apreciate de consumatorii din Mallorca: potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in 2010 de catre Instituto de Calidad Agroalimentaria de las Islas Baleares, 52,4 % dintre consumatorii de migdale estimeaza ca migdalele din Mallorca au o calitate mai buna, iar, in 93,3 % dintre cazuri, aceasta calitate este atribuita calitatilor gustative