IGP „Spreewälder Gurkensülze” este un produs tradițional din carne de porc din regiunea Spreewald, Germania.
Conținutul de carne macră îi conferă o consistență foarte tare, iar bucățile de cornișon murat rămân crocante chiar și după adăugarea gelatinei. Gelatina are un gust fin și ușor picant și este transparentă. Prin urmare, „Spreewälder Gurkensülze” are o consistență plăcută și un aspect savuros, cu un amestec de aspic transparent, bucăți de carne macră cu colorație naturală și cornișon verde murat. Gustul „Spreewälder Gurkensülze” este descris în general ca fiind dulce, acru și fin. Ingredientele includ cel puțin 40 % carne de cap de porc, plus cel puțin 10 % carne macră de porc și cel puțin 7 % „Spreewälder Gurken”. Bucățile de castraveți au o textură fermă distinctivă în produsul final. Pe lângă carnea provenită de la capul de porc, produsul conține, de regulă, și carne macră de porc, cum ar fi carne macră de obrăjor de porc și/sau carne macră dezosată de ciolan și/sau spată. Toată carnea este maturată. Prin maturare se obține un conținut relativ scăzut de grăsime, ceea ce conferă produsului un gust predominant de carne.
„Spreewälder Gurkensülze” s-a impus printre consumatorii finali din Germania ca un produs popular și binecunoscut. Potrivit unui sondaj în rândul consumatorilor realizat de Universitatea Humboldt din Berlin în timpul Săptămânii verzi internaționale („International Green Week”) din 2003, când respondenții au fost întrebați care sunt specialitățile de carne și cârnați din regiunea Spreewald de care au auzit, răspunsul cel mai frecvent a fost „Spreewälder Gurkensülze”. În următorii câțiva ani, între 2006 și 2019, Societatea Germană de Agricultură (DLG - Deutsche LandwirtschaftsGesellschaft) a acordat 13 medalii de aur, șase medalii de argint și două medalii de bronz pentru „Spreewälder Gurkensülze” sub diferite forme.