Sopa da Pedra de Almeirim

Sopa da Pedra de Almeirim” este o specialitate (STG) preparată din legume, în special fasole și cartofi, și din carne de porc (picioare, obraji, șuncă și cârnați).

Sopa da Pedra de Almeirim” este o supă groasă și consistentă datorită prezenței unor ingrediente precum fasole, cartofi și cârnați. Aceste caracteristici servesc drept sursă de inspirație pentru denumirea felului de mâncare, care amintește de pietrele ce pavează cele mai vechi străzi din Almeirim. Supa este de culoare roșiatică-maronie, presărată cu bucăți inegale de ingrediente, printre care cârnați, carne, cartofi și coriandru. Fasolea produce un fel de „cremă” care îngroașă zeama de supă și are ca rezultat o supă concentrată, iar cuburile mici de cartofi conferă de asemenea supei o consistență groasă. Carnea de porc dă supei textura cremoasă, iar combinația fină de fasole și cartof îi conferă textura catifelată. Preparatul are o aromă puternică, echilibrată datorată cărnii și cârnaților de porc. Se simt și note de condimente, precum cuișoarele și chimenul, de la cârnatul morcela, și de piper dulce/boia de ardei de la chouriço. Adaosul de coriandru proaspăt conferă supei o anumită prospețime. Supa este o combinație specială a acestor arome și texturi, marcată de note condimentate de la cârnați și carnea de porc și de prospețime dată de adaosul de coriandru proaspăt. Această specialitate tradițională este atât de strâns asociată cu Almeirim, locul său de origine, încât de-a lungul anilor „Sopa da Pedra de Almeirim” a fost promovată ca emblemă culinară marcantă, una dintre cele mai cunoscute specialități ale Portugaliei,

Materiile prime și ingredientele suplimentare folosite la pregătirea „Sopa da Pedra de Almeirim” sunt următoarele (pentru o cantitate de 50 de litri): — Fasole uscată Pinto (6-8 kg) — Chouriço de porc (1,4-2,1 kg) — Cârnați din sânge morcela (1,4-2,1 kg) — Cârnat farinheira (1,35-2,25 kg) — Picioare și/sau obraji de porc (15-25 kg) — Șuncă sărată (0,5-1,5 kg) — Cartofi (15-25 kg) — Ceapă (2,5-5 kg) — Coriandru proaspăt – înainte și după fierbere (30-150 g) — Usturoi (250-500 g) — Frunze de dafin (10-30 de frunze de dafin uscate) — Piper (15-25 g) — Boia de ardei (30-150 g) și/sau pastă de ardei roșu (200-350 g) — Ulei de măsline (1-2,5 l) și/sau untură (200-400 g) — Apă (suficientă pentru prepararea cantități de supă indicate) — Sare după gust.

Preparare – aproximativ 30-60 de minute. Picioarele sunt sărate în ziua dinainte și sunt apoi clătite chiar înainte de fierbere, pentru a se îndepărta sarea în exces. În mod asemănător, fasolea uscată trebuie pusă la înmuiat în prealabil sau, ca alternativă, clătită în apă înainte de a fi pusă în oală. Ceapa și usturoiul sunt tocate fin. Cartofii se taie cubulețe.

Fierbere – aproximativ 2-4 ore. În primul rând, în oală se adaugă apă, împreună cu fasolea, ceapa, usturoiul, boiaua și/sau pasta de ardei roșu, piperul, frunzele de dafin și, dacă se folosesc, și alte condimente precum coriandrul, uleiul de măsline sau untura (nu neapărat în această ordine). Ingredientele se pun reci în oală, fără a fi prăjite. Apoi se adaugă picioarele, obrajii, șunca și cârnații. Cârnații farinheira se pot adăuga mai târziu, când picioarele și fasolea Pinto sunt aproape fierte. Unii bucătari preferă chiar să îi fiarbă separat, pentru a evita destrămarea lor. După ce toate ingredientele s-au fiert, se scot carnea și cârnații. După ce se răcesc, se taie în bucățele mici, respectiv în felii. Cartofii, tăiați în cubulețe de formă neregulată, sunt apoi adăugați în zeama de supă, care fierbe încă la foc mic. În acest moment supa se poate potrivi de condimente, dacă este necesar. Imediat ce fierb cartofii, se oprește focul. Supa trebuie lăsată în repaus astfel încât fasolea să dea efectul cremos și să îngroașe zeama de supă. Și cartofii trebuie să fi început să se fărâmițeze, astfel încât colțurile cubulețelor de formă neregulată să se rotunjească, ceea ce contribuie de asemenea la îngroșarea zemii de supă. Toate ingredientele se amestecă astfel foarte bine, producând o supă fină, catifelată.