Salata traditionala cu icre de crap a dobandit protectie la nivelul Uniunii Europene.
Pe langa cele 9 produse romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salam de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Novac afumat din Tara Barsei (Indicatie Geografica Protejata), Scrumbie afumata de Dunare (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Carnati de Plescoi (Indicatie Geografica Protejata), Cascaval de Saveni (Indicatie Geografica Protejata), Salata cu icre de stiuca de Tulcea (Indicatie Geografica Protejata) si Telemea de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata), se alatura cel de al 10-lea, Salata traditionala cu icre de crap (Specialitate Traditionala Garantata).
Acesta este un produs complet pescatarian, produs artizanal - industrial. Este realizat in doua variante, cu sau fara ceapa fiarta. Pentru produs se folosesc icre de crap sarate, icre de peste deltaic sarate, ulei de floarea soarelui, apa carbogazificata, zeama de lamaie. Agentul de ingrosare sunt icrele de peste deltaic sarate si maturate, iar acidul citric provine de la zeama de lamaie. Folosind materiile prime utilizate traditional, in prepararea casnica, produsul este realizat fara aditivi alimentari sintetici, iar consumatorii apreciaza produsul pentru calitatea sa. Se folosesc la acest produs icre de crap salbatic precum si icre de peste deltaic (specii din familia Cyprinidae-caras, babusca, rosioara, icre de crap neformate si din familia Percidae-salau, biban). Icrele de peste deltaic au ca principal rol acela de ingrosare, pentru crearea masei de crema in care sunt incluse icrele de crap, dar in acelasi timp contribuie la gustul specific, deosebit.