Placinta intinsa de casa de Turnu, judetul Arad

Placinta intinsa se face in foarte multe locuri din judetul Arad, inclusiv in satul Turnu, apartinator orasului Pecica

Placinta intinsa este un desert pe cat de simplu pe atat de fin care la fel de buna se face in toata regiunea Banat si Crisana

In satele aradene se spune ca ”atucea-i fata buna de maritat cand stie sa-ntinda placinta pa masa”. Deci abilitatea de a intinde aluatul de placinta intr-o singura foie pe intreaga masa, mai fina decat foita de tigara, fara sa se rupa, este obligatorie pentru orice gospodina din satul aradean.

Bunicile isi invatau nepoatele sa intinda placinta, reteta se transmitea din generatie in generaiie prin viu grai. Cand se aducea faina de la moara, gospodinele o testau facand “placinta intinsa”, iar daca coca se intindea, faina era buna. Placinta intinsa necesita manopera foarte multa deoarece aluatul trebuie sa se framante “pana asuda grinda”. Modul traditional de întindere a aluatului “cat foaia de ziar”, nu este realizabil prin nici un procedeu tehnologic de productie industriala.

Placinta intinsa se poate umple cu branza dulce sau sarata, cu mere, cu ludaie (dovleac), cu mac, nuca, etc. Produsul traditional “Placinte intinsa de casa de Turnu” este realizata de doamna Iacsity Gheorghina. Aceasta placinta intinsa a fost degustata la Bruxeless, in Cehia, si la multe targuri si expozitii nationale de produse traditionale.

Comenzile pentru placinta intinsa de casa de Turnu puteti face la urmatoarea adresa:

Adresa: Turnu nr.118, Jud. Arad

Telefon:

Iacsity Gheorghina

- administrator – 0745 798956

Razvan Zainescu

departament: relatii clienti – 0746 857684

Amira Zainescu

departament: productie – 0743 877863

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.