„Pao de Lo de Ovar” este un produs de panificatie obtinut din oua, zahar si faina.
Produsul este comercializat intr-o forma captusita cu hartie alba, are forma unei paini taranesti si consta dintr-o prajitura usoara, cremoasa, moale, de culoare galbena, denumita ‘Lo’, cu o crusta subtire, usor umeda, de culoare maro-aurie si un miez cu textura umeda, denumit ‘pito’. In orasul Ovar, Portugalia, ea a fost fabricata in mod traditional si si-a dobandit reputatia, fiind asociata cu festivitatile Saptamanii Patimilor, din 1781. Atunci preotii care purtau statuile in procesiunile din Saptamana Patimilor erau rasplatiti cu Pao de Lo de Ovar.
Castigandu-si un loc in memoria atat afectiva, cat si gustativ, Pao de Lo de Ovar a fost prezentat la majoritatea targurilor alimentare din Portugalia, bucurandu-se de o prezenta marcata la principalele evenimente. Are aroma si gust dulce de ou, cu o nota de caramel care se topeste in gura si care permite savurarea pe deplin a onctuozitatii partii lichide.