Paine traditionala din Harghita cu cartofi sau din faina de secara este oferita de producatorul SC Harmopan din Miercurea-Ciuc, judetul Harghita.
Miercurea Ciuc este cel mai mare oras al judetului Harghita. Numele orasului este atestat pentru prima data sub forma Csíkszereda intr-o scrisoare din anul 1558, cu referire la targurile saptamanale tinute aici in zilele de miercuri.
In depresiunile din Carpatii Orientali conditiile meteorologice sunt nefavorabile cultivarii graului. In schimb, clima este ideala pentru cultivarea cartofilor si a secarei. Astfel, faina de secara si pasta de cartofi au devenit materii prime folosite la fabricarea painii in gospodariile taranesti. Painea fabricata cu pasta de cartofi sau cu faina de secara isi pastreaza prospetimea in timp indelungat, avand miez mai dens, cu umiditate mai mare si o structura mult mai legata care nu devine sfaramiciosa nici dupa cateva zile de pastrare.
Aceasta traditie a fost preluata de societatea Harmopan inca din anii 1960 si pastrata si in prezent la fabricarea produselor traditionale de paine: Paine Taraneasca, Paine de casa, Paine traditională, Paine tip Harmopan (paine Cluj, fabricata din anii 1970, numita de cativa ani Paine Harmopan). La fabricarea acestor sortimente de paine s-a pastrat traditionalitatea lor, fabricand-o in conditii industriale.
La sortimentul Paine taraneasca reteta nici nu prevede drojdie si este fabricata exact ca in gospodarii taranesti cu maia matura retinuta de la coacerea anterioara. Aluatul se prepara prin metoda indirecta, folosind procedeul trifazic ca in gospodariile taranesti: prospatura, maia si aluat. Aceste sortimente traditionale de paine sunt coapte in cuptoare traditionale de caramida. Produsele sunt asezate pe lopata, sunt spoite cu apa cu ajutorul unei perii, dupa care sunt introduse in cuptor. Acest mod de introducere in cuptor are influenta asupra structurii miezului, care devine mai dens. Coaja painii coapta in cuptor de caramida este mai groasa si mult mai gustoasa, asemanatoare produselor coapte in cuptoarele cu incalzire directa existente in gospodarii taranesti.
S-a pastrat caracterul traditional si in ceea ce priveste gramajul. Painea in gospodariile taranesti a fost coapta pentru familii mari, cu multi copii, pentru una sau chiar doua saptamani, astfel au avut gramaj mare. Gramajul mare mai are un avantaj: pastreaza prospetimea mai mult timp. Si produsele de la SC Harmopan SA de paine traditionala au gramaj mare, intre 1,5 – 2,2 kg. Exceptie face painea de secara din faina de secara 100 %, care din cauza proprietatilor de panificatie slabe ale fainii de secara este coapta in forma si timpul de coacere este mai lung, chiar in cazul produsului cu gramaj mic .