Scolile de gatit din ferma

Pentru orice strain in ale bucatarie nu mai exista nici o problema, deoarece scoala de gatit, rezolva totul.

O aventura gastronomica incepe intr-o sala de clasa obisnuita, in pitorestile localitati rurale din  Anglia, unde au luat fiinta numeroase scoli de bucatarie. Fostele ferme familiare si-au  deschis usile pentru vizitatori, cu demonstratii culinare unde prezinta lectii de gatit, maistrii bucatari din toate colturile lumii.  Scopul  a fost acela de a crea centre de excelenta, in care oamenii cu niveluri diferite de aptitudini culinare, afla, se distreaza si se bucura de mancaruri si de vinuri. Mai presus de tot, scolile de bucatarie doresc sa informeze si sa dezvolte pasiunea pentru gatit. In fiecare luna, scolile de bucatarie ofera demonstratii de gatit. Exista demonstratii de mancaruri si bauturi pentru maxim 20 de persoane, si clase practice de bucate pentru maxim 12 persoane. Demonstratiile au loc in bucatarii moderne, echipate complet, cu un sistem audio - vizual pentru a putea observa toate activitatile din bucatarie.  

Exista demonstratii, cu mancaruri pentru toate anotimpurile, inclusiv pentru sarbatorile de iarna sau de paste. Astfel sunt prezentate retete din drojdie, grau, gluten, retete de budinci, torturi, carne tocata, retetele de bucatariei de 5 stele, demonstratii din bucataria indiana, chineza, sau demonstratii prezentate de cele mai mari firme de catering. Sunt tot felul de cursanti care participa la scoalile de bucatarie. Unii doresc sa-si murdaresca mainile si sa ia parte, la lectiile de gatit, in timp ce altii vor sa fie distrati de sefii bucatarii, ca la un spectacol. Cu toate ca rezervarile la curs, sunt facute de femei, practic majoritatea cursantilor sunt barbatii lor, iar bucataria devine locul care nu mai sperie pe nimeni.  Alaturi de aventura gastronomica, in scolile de bucatarie, cursantii pot participa la degustari de vin si bere, sau la agrement turistic (tragerea cu arcul, tragerea cu pusca in porumbeii din argila, partida de golf, pescuit si mini cursuri de prins peste, etc).

Cele mai cunoscute scoli de bucatarie in fermele din Anglia sunt: Edinburgh New Town Cookery School (unde se utilizeaza produse regionale); Yorkshire Wolds Cookery School (scoala geniala pentru bucatari stresati, cu un decor linistit); Cordon Vert Cookery School (scoala pentru bucatarii vegetarieni, unde se optimizeaza aromele si se minimizeaza caloriile); Spinney School of Fine Food (o adevarata academie culinara in poiana); Richard Hughes Cookery School (scoala culinara castigatoare a Premiilor Culinare British); Worcestershire Orchards Cookery (scoala culinara din livada pentru mese elegante); Hertfordshire - Novelli Academy (ferma rustica a celebrului master chef Jean-Christophe Novelli); Bristol - 102 Cookery School (cu serii demonstrative alaturi de cei mai buni bucatri din Occident); Vale of Glamorgan Llanerch Vineyard (scoala gastronomica a Angelei Gray, situata intr-o vie, aproape de Cardiff); Devon - Ashburton Cookery School (intr-o zona naturala deoasebita, avand 40 de cursuri diferite de gatit); Cornwall - Padstow Seafood School (scoala unde se pregatesc delicii culinare din fructe de mare si pesti, de catre bucatarul sef Rick Stein), etc.