Renumitele mezeluri traditionale din Corsica

Fermierii din Corsica, Franta, s-au grupat in asociatia ''Salameria Corsa", pentru a promova si proteja renumitele lor preparate din carne.

Uniunea Europeana, a recunoscut oficial, in luna mai 2014, mezelurile traditionale corsicane sub emblema DOP. Acestea sunt: “Corsica – Prisuttu"; "Coppa Corsica"; "Lonzo Corsica''

Coppa Corsica este cotlet de porc sarat, uscat si rafinat. Are o forma cilindrica si este prezentat in carcasa de porc, legat cu sfoara sau plasa. Greutatea uscata este intre 0,8 si 2.2 kg. Felia are un aspect uleios si o culoare rosie omogena. Grasimea intermusculara este de culoare alba pana la roz. "Coppa di Corsica", se caracterizeaza printr-un buchet bogat si complex aromat, gust dulce de alune, textura moale si o finete remarcabila. Poate fi consumat de preferinta, in cursul verii.


 

Lonzo Corsica este un cotlet de porc sarat, uscat si se caracterizeaza prin retentia unei parti din stratul de grasime. Acesta este prezentat in carcasa de porc legata cu sfoara. Greutatea uscata este, in general, intre 0.5 kg si 1.1 kg. Felia are uneori aspectul gras, omogen, rosu, roz, usor marmorat. Raportul grasime / carne macra este intre 25% si 35%. Are o aroma proaspata, usor de fum, un gust dulce, si o textura destul de ferma. Este un produs sezonier, care este consumat primavara.

 


Corsica Prisuttu este sunca de porc sarata, uscat si afumata, cu o forma destul de alungita. Greutatea sa uscata este intre 6 si 10 kg. Stratul de grasime este intre 2,5 si 5,5 cm. In functie de greutate se usuca si se maturizeaza, in pivnita, cel putin un an. Sunca se caracterizeaza printr-un buchet aromatic bogat, un gust dulce.