Bananele din Canare sunt protejate IGP

Indicatia geografica protejata „Plátano de Canarias” se refera la bananele din varietatea Cavendish, soiul Musa acuminata Colla (AAA), cultivate in Insulele Canare pentru a fi consumate în stare proaspata, dupa conditionare si ambalare.

Petele maro de pe coaja reprezinta semnul distinctiv al bananei „Plátano de Canarias”. 

Bananele „Plátano de Canarias” se diferentiaza in esenta prin gustul dulce pronuntat determinat de continutul ridicat de zaharuri si de continutul scazut de amido, precum si de aroma intensa caracteristica.

Aria geografica de productie a bananelor protejate de IGP „Plátano de Canarias” include toate terenurile agricole ale arhipelagului Insulelor Canare situate la o inaltime de pana la 500 de metri peste nivelul marii.

Arhipelagul Insulelor Canare este situat langa coasta de nord-vest a Africii. Aceasta pozitie geografica, asociata alizeelor si curentului rece din Insulele Canare, se traduce printr-un climat clasificat drept subtropical umed, caracterizat de temperaturi blande si precipitatii rare.

Bananele protejate de IGP „Plátano de Canarias” prezinta o forma prelunga, cu o curbura accentuata, o lungime minima de 14 cm si o grosime minima de 27 mm.

Reputatia si notorietatea numelui „Plátano de Canarias” sunt atestate de numeroase referinte istorice din presa, literatura etc. Concluziile studiului de piata realizat de Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei cu privire la piata bananelor in Spania si Portugalia in anul 2002 ilustreaza, notorietatea si reputatia numelui „Plátano de Canarias”. Studiul concluzioneaza ca aceste banane sunt in mod incontestabil apreciate de o majoritate covarsitoare a consumatorilor, indiferent de sex, varsta, clasa sociala sau locul de resedinta, si ca acestia asociaza spontan si imediat produsul cu Insulele Canare.