Branza de capra "Chevre fermier"

"Chevre fermier" (branza de capra) este foarte apreciata de cunoscatori si aproape orice regiune din Franta are specialitatea sa proprie de branza din lapte de capra.

Produsele sunt de diferite marimi si forme, cum ar fi tobe, piramide etc. Textura variaza de la moale, oarecum asemenea cremei de branza, pana la foarte tare. Acest tip de branza poate fi un excelent desert, care se serveste cu paine si fructe. Vinul potrivit pentru acest produs este cel alb si rose-ul. Branza de capra se poate condimenta in multe feluri. Aditivii populari includ ierburi, boabe de piper, cenusa sau infasurarea in frunze de castan sau nuc (herbes de provence –Proventa). 10 000 de ani inainte de Hristos, popoarele din bazinul mediteraneean au domesticit caprele si stiau deja sa faca branza din laptele de capra : ei apreciau calitatile energetice ale laptelui de capra. Consumul de branza de capra este inscris in inima culturiii mediteraneene. Ea este mentionata chiar si in Odiseea lui Homer Deja apreciata in bazinul mediteraneean, branza de capra face parte din cultura galo-romana. Cotropitorii romani degusta carne de capra macerata in ulei de masline, precum si branza de capra. Datorita unui climat favorabil, cresterea caprelor s-a intins pe toate teritoriile la sud de valea Loirei, in Franta. Acest lucru a permis ca familiile de tarani francezi sa supravietuiasca in vremuri de razboi. In mod traditional, laptele si branza erau oferite pelerinilor de pe ruta Saint-Jacques-de-Compostelle.


In Evul Mediu, branza de capra servea ca moneda de schimb; mai tarziu, actele notariale din secolele al XV-lea si al XVI-lea mentionau cumpararea de branza de capra afinata. In secolul al XIX-lea, cresterea consumului urban a dat prilejul vanzatorilor ambulanti, printre care minerii, sa mearga in ferme si sa ia in schimbul marfii lor produse comestibile : oua proaspete, unt sau branza de capraInca din 1880, producatorii de lapte de capra se regrupeaza in cooperative care cuprind mai multe sate. Primii « fromageries » incep sa fabrice specialitati de branza pornind de la lapte pasteurizat. Incepand cu anii 1970, revolutia produselor naturale a favorizat dezvoltarea pietei pentru branza de capra. Consumata pe vremuri mai ales in zonele traditionale de productie, branza de capra si-a gasit astazi locul de frunte, printre alte specialitati in Franta, precum si in multe colturi ale lumii.

Branza Banon (DOP), este o varietate preparata in regiunea franceza Provence, din lapte pasteurizat de capra sau un amestec de lapte de vaca, oaie si capra. Textura ei variaza de la moale la tare iar gustul de la mediu la puternic. Este comercializata sub forma de roti mici invelite in foi de vita de vie sau frunze de nuc care ii confera o aroma bogata si o mentin putin umeda, lucru care favorizeaza productia de mucegai nobil, ceea ce confera mai multa aroma.