Denumirea „Czosnek galicyjski” se aplica bulbilor proaspeti de usturoi comun (Allium sativum L.), obtinuti prin cultivarea soiurilor „Harnas” si „Arkus”, in regiunea Galitia, din Polonia.
Exista mentiuni privind cultivarea usturoiului „Czosnek galicyjski” inca din secolul XVII. Reputatia sa este confirmata de o legenda potrivit careia oamenii veneau la targurile si pietele locale pentru un bulgare de sare si un catel de usturoi. Jan Chryzostom Pasek a scris in gluma in memoriile sale ca, din cauza usturoiului, care avea un gust mai bun decat soiul maghiar, printul transilvanean George Rakoczi a invadat Polonia in 1657, iar armata lui, a mancat tot usturoiul, pe care il furase.
Reputatia usturoiului „Czosnek galicyjski” este consolidata si mai mult de faptul ca in provincia Małopolskie se organizeaza un festival al usturoiului in lunile iulie-august inca din anul 2007. La festival, se prezintă preparate si produse in care „Czosnek galicyjski” este ingredientul principal. De asemenea, restaurantele locale ofera preparate cu usturoiul „Czosnek galicyjski”, caracterizat printr-un continut ridicat de aliina. Coaja este de culoare violet-roz sau violet si bulbi mari cu un numar mic de catei. Astfel dimensiunea unui catel este mai mare decat cea a altor tipuri de usturoi.