Tinutul Calimanilor este o afacere mica, de familie, ce duce mai departe traditia zonei in producerea branzeturilor maturate.
Pe langa svaiter, produs de peste 100 de ani in Tara Dornelor, in mica fabricuta se mai produc, in mod artizanal si in cantitati restranse, alte doua tipuri de branzeturi maturate, ce poarta numele a doua varfuri muntoase din Calimani: Lucaciu si Maieris. Pentru toate cele trei tipuri de branzeturi, sunt necesare minim 3 luni de maturare ce urmeaza o procesare a celui mai bun lapte din zona. Pentru obtinerea unor produse de calitate superioara, este important ca laptele folosit sa provina de la vaci care au pascut din flora pasunilor din Tinutul Calimanilor.
Svaiterul este regele branzeturilor din Tinutul Calimanilor, datorita marimii rotilor, traditiei si calitatii sale. In decursul celor minim 3 luni de maturare, petrecute in conditii controlate de temperatura si umiditate, svaiterul dezvolta nu doar aroma sa unica, dulceaga, ce aduce aminte de gustul alunelor, ci si gaurile care l-au consacrat si pentru care este atat de usor de recunoscut. Svaiterul isi are originea in tinutul Emmental, din Elvetia. Primele consemnari ale numelui (Emmentaller) au fost facute in 1542. La Tinutul Calimanilor, se produce svaiter artizanal, in roti de minim 30 kg, in mod traditional, in cazan de cupru, incalzit cu lemne. Svaiterul se poate consuma ca aperitiv sau ca ingredient in diferite preparate precum sandwichurile, omleta, tarte sau preparate gratinate si este o sursa de calciu, proteine, vitamine si minerale.