Barbanta este un vas din doage, de forma unui butoias, folosit pentru pastrarea diferitelor produse cum ar fi laptele sau branza. Cercurile acestui vas sunt tot din lemn, iar branza sta in barbanta aceea si are un gust deosebit.
La Cooperativa Agricolă de gradul 1 „Grupul de producatori Sângeorz-Bai a fost atestat un produs alimentar traditional si anume branza de Sangeorz-Bai. Aceasta branza apare in inscrisuri inca din anul 1770. Produsul este facut in noua fabricuta asezata in inima orasului. Pana sa se puna piatra de temelie la mica fabricuta, magia se intampla in locul numit Stana Putredu Moara, cu pasuni ferite de orice sursa de poluare, expus la orice sursa de sustragere catre sine a tuturor factorilor cu caracter nevicios sau impur.
Chiar daca “actiunea filmului” s-a mutat la oras, metodele de prelucrare raman aceleasi, tocmai pentru a-i pastra statutul de traditionalism, iar gustul este inconfundabil de fin si de placut, ce-ti trezește sentimentul de “intoarcere in timp”.