Bucataria cubanez este o fuziune de retete culinare locale, spaniole, africane si din bucataria Caraibelor.
Acest lucru duce la un amestec unic, interesant de arome datorat influentelor culturale diferite, avand similitudini puternice cu bucataria din Republica Dominicana si Puerto Rico. O influenta mic, dar demn de remarcat vine din China, in special in zona Havanei. In perioada coloniala, capitala Cubei a fost un important port comercial, fiind apreciate traditiile culinare din diferite colturi ale lumii.
Una dintre cele mai cunoscute preparate traditionale cubaneze este Moros y Cristianos; o delicioasa mancare de fasole neagra si orez. Alte mancaruri ca fel principal sunt orezul cu pui “arroz con pollo” si carnea de vita tocata “vieja Ropa”.
Sandwich-ul cubanez este extrem de popular, si a fost inventat de catre muncitorii cubanezi care lucrau in Florida, in 1880. Sandwich-ul se face din paine cubaneza si contine felii de friptura din carne de porc, feli subtiri de sunca Serrano, branza elvetiana, muraturi cu marar si mustar galben. Aperitive cubaneze traditionale includ banane prajite “tostones” servite cu sos Mojo. Deserturile comune cele mai cunoscute sunt tarta cu fructe, tortul tres Leches si pastelitos.