Trei sunt satele de pe Valea Secașelor, judetul Sibiu isi dispută supremația în privința plăcintelor „trândoase”.
Fie că mergeți în Păuca, Bogatu Român sau Broșteni, oamenii vă vor spune că plăcinte ca ale lor nu o să găsiți nicăieri și că-i musai să le încercați. Și vă vor mai spune că „trândos”, înseamnă cleios. La marginea Broșteniului, locuiește Aneta Crăciun, pentru care „trândoasele” n-au niciun secret. Le face așa cum a învățat, cu brânză de burduf, ou de casă, lapte covăsit, făină albă, ulei, praf de copt și sare.
Aluatul trebuie frământat până devine cleios, adică trândos. Cu sucitorul se întinde, apoi se porționează. Brânza de burduf se așterne din belșug, apoi, marginile se închid roată și, cu sucitorul, se întinde ușurel plăcinta. Secretul este că înăuntru nu trebuie să rămână aer. Ieșite de sub sucitor și burdușite cu brânză, plăcintele se odihnesc preț de câteva minute pe un ștergar alb. Se pregătesc pentru a fi puse in ceaunul cu ulei încins, nu mult, doar până prind culoare.
Plăcintele au și o variantă mai usoara. Aluatul întins îl prăjim în ulei, iar apoi așternem pe el un strat gros de dulceață de vișine. Cele trei sate de pe Valea Secașelor, cu trandoasele lor tradiționale, certifica ca județul Sibiu are multi oameni și multe locuri de poveste!