„Salinate de Turda” IGP, Romania, reprezintă un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală numită popular „murătoare”.
Salinatele sarate, condimentate si afumate cu lemn de esență tare sunt din ceafă, cotlet, piept și pulpă, maturate-uscate timp de 20-28 de zile. La fabricarea produsului „Salinate de Turda” sunt utilizate următoarele ingrediente: — carcasă de porc proaspătă; saramura („murătoare”) în concentrație de 18-22 %; mix de condimente (sare, muștar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorțișoară), zaharuri, culturi lactice (starter). Produsul „Salinate de Turda” are gust sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esență tare. Aria produselor „Salinate de Turda” cuprinde următoarele regiuni administrative: Municipiul Turda și Comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din Județul Cluj. Specialitățile crud-uscate din carne de porc puse la maturat în grotele de la Salina Turda, produse de CIA Aboliv Mihai Viteazu, sunt printre puținele produse agroalimentare din zona Clujului care sunt livrate la export. Firma detine magazine proprii in Turda si Floresti. Produsele cu marca „Salinate de Turda” se gasesc in Lidl si Mega-Image.
Procesul de sărare umedă prin utilizarea „mărătorii” pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltata din fântânile cu apa sărată din Micești, Valea Florilor, Valea Sărată Turda. Din punct de vedere al metodei de producție, elementele distinctive sunt reprezentate de realizarea operației de saramurare cu sărare umedă cu „mărătoare” din aria geografică. Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare și maturare în condiții controlate de umiditate si temperatura, se păstrează frăgezimea și suculența cărnii. Calitatea și caracteristicile produsului „Salinate de Turda” sunt rezultatul factorilor naturali și umani din zonă, pentru care există înscrisuri și referințe bibliografice. Metoda utilizării saramurii naturale la prepararea produselor din carne a fost transmisă din generație în generație, fiind perfecționată în timp. Utilizarea frecventă a „mărătorii” a dus la dezvoltarea, respectiv influențarea percepției gustului, fapt ce a determinat păstrarea tradiției utilizării acestei saramuri naturale la produsele din carne si la varza pentru murat.