Macrisul este o leguma din grupa verdeturilor intalnita in flora spontana de la care se consuma frunzele, caracterizate printr-un gust acrisor.
Fiind planta perena, macrisul ramane multi ani pe acelasi loc, aparand primavara foarte timpuriu. Daca este udata des si i se rup tulpinile florale imediat ce apar, macrisul se poate recolta de primavara si pana toamna tarziu. Se foloseste la prepararea de salate, sosuri, ciorbe, piure, mancaruri cu carne, cu oua, etc. Are un continut ridicat de fier si vitamina C si o actiune diuretica, usor laxativa, precum si un efect depurativ.
Omleta cu macris: 400 g macris, 6 oua, 1 ceapa mica, 3 linguri ulei, sare, piper.
Se spala frunzele de macris si se scurg bine; apoi se taie fin, se amesteca cu ceapa tocata si se adauga ouale batute, potrivind de sare. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se toarna compozitia. Cand omleta s-a inchegat se intoarce pe partea cealalta. Se serveste imediat cu cateva frunze de macris presare deasupra.
Supa cu macris, salata si smantana. Este o supica foarte usor de preparat si in acelasi timp foarte sanatoasa o puteti face cu lapte prins sau cu lapte.