Drob de miel traditional

In mod traditional, pregatindu-se pentru sarbatorile pascale, credinciosii ortodocsi jertfesc un miel ce simbolizeaza jertfa lui Hristos pentru mantuirea.

Drobul de miel este un preparat culinar traditional romanesc, fiind una dintre mancarurile din miel specifice sarbatorii de Paste.

Ingredientele principale (reteta din judetul Arad):

  • maruntaiele de miel (ficat, plamani, inima si rinichi),

  • verdeturi (ceapa verde, marar, patrunjel, usturoi, leustean),

  • oua (crude si fierte),

  • paine inmuiata in apa sau lapte.

Preparare:

Maruntaiele fierte si tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente si condimente (sare, piper).

Prapurul mielului este asezat intr-o tava, peste care se pune amestecul de carne. Pentru un aspect frumos al feliei se pun in mijlocul compozitiei oua fierte, unul langa altul, pe lungimea tavii. Se taseaza usor compozitia cu dosul unei linguri si se vine cu marginile praporelui deasupra taind excesul dupa care se da la cuptor pentru 20-30 minute pana se rumeneste frumos.

Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mancaruri traditionale, existand o serie de variatii ale retetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat in locul praporelui.