Specialitatea traditionala garantata „Rögös túró”, din Ungaria, diferă semnificativ de alte brânzeturi proaspete.
Nicio altă brânză proaspătă sau niciun alt produs lactat proaspăt nu are o astfel de textură formată din ciorchini de granule suple, care îi conferă un aspect de conopidă, obținută grație tehnicii de producție. Rögös túró”, produs, fără adaus de arome, comercializat sub formă granuloasă, cu un gust acrișor și un nivel caracteristic de umiditate, este considerat unul dintre produsele de bază ale bucătăriei maghiare. Numeroase feluri de mâncare clasice pot fi preparate folosind doar „Rögös túró”.
Acesta poate fi produsă prin coagulare mixtă, lentă sau rapidă. Deși etapele sunt aceleași, procesele tehnologice sunt accelerate prin creșterea temperaturii și a cantității de fermenți lactici (de cheag) adăugate. Între secolele al XVIII-lea și al XX-lea, brânzeturile pe bază de coagul se consumau proaspete sau conservate prin mărunțirea lor, în stare naturală, pentru a obține bucăți de mărimea unei grăunțe sau a unei alune. Potrivit dr. Sándor Szakály „Rögös túró”, cunoscută numai în Europa centrală, este un vechi produs lactat maghiar originar din vestul Munților Urali și produs pe plan național de-a lungul secolelor, din lapte crud.