GYULAI KOLBÁSZ

Gyulai kolbász” IGP, Ungaria, se prepară din carne tocată și slănină tare, provenite de la animale îngrășate până la o greutate de cel puțin 135 kg, obtinute prin încrucișarea porcilor din rasa Marele Alb ungureasc cu porci din rasa Mangalița cu părul lung.

Gyulai kolbász” se prepară si din carne tocată și slănină tare, obtinuta prin încrucișate a porcilor de carne din rasa Marele Alb cu varietăți din rasele Hampshire, Duroc și Pietrain și hibrizi ale acestora. Calitatea adecvată a cărnii pentru prepararea produsului se obține prin dezosarea manuală, care permite înlăturarea completă a tendoanelor în cursul prelucrării a aproape întregii mase de carne. Carnea pentru carnati, condimentata cu sare, ardei dulce măcinat și ardei iute măcinat, usturoi, piper și chimen măcinat si tocata este introdusa în intestine subțiri de porc (sau în intestine artificiale permeabile la abur dacă produsul final este tăiat în felii). Carnatii sunt afumati în general la fum de fag, maturat și conservat prin uscare. Au un diametru de 26-40 mm, o lungime de 18-26 cm și sunt prezentati în perechi sau tăiat în felii. Pielița este curată, fără defecte sau mucegaiuri, cu suprafața puțin noduroasă, de culoare roșie-maronie și lasă să se vadă bucățelele de slănină. Umplutura este compactă, flexibilă și bine închegată și se taie ușor în felii. În secțiune se văd granulele de carne și de slănină de 4-6 mm distribuite uniform în pasta de carne. Cârnații au un miros plăcut de afumătură și mirodenii și un gust armonios, datorat amestecului de condimente utilizat.

Gyula a devenit, începând din 1880, un important loc de popas pentru caravanele de negustori care se îndreptau dinspre Balcani spre târgurile din Viena. În special, negustorii care mergeau la târgurile de animale sau se întorceau de la aceste târguri, se opreau în regiune pentru o scurtă odihnă. Pădurile și râurile ofereau locul ideal pentru odihna, hrănirea, adăparea și îmbăierea animalelor. În oraș, animalele rănite puteau fi sacrificate, iar carnea putea fi prelucrată. Măcelarii și tăietorii cei mai pricepuți s-au străduit să răspundă acestei cereri, precum și nevoilor unui mare număr de străini, punând astfel bazele viitoarei industrii de prelucrare a cărnii din aceste orașe. La începutul secolului al XX-lea, maeștrii măcelari dobândiseră deja o experiență considerabilă, iar unii dintre ei și-au prezentat produsele la cele mai mari târguri locale și internaționale. Adevăratul renume internațional al cârnaților se datorează lui József Balogh fiul, care a câștigat medalia de aur la Expoziția universală de la Bruxelles, din 1910. Întreprinderea fondată de József Balogh a devenit în timp o puternică afacere de familie. Producția industrială pe scară largă a „Gyulai kolbász” este legată de numele lui András Stéberl, care a învățat secretele meseriei ca ucenic, în 1912, în fabrica lui József Balogh. În 1935, maestrul măcelar specializat în prepararea cârnaților András Stéberl își prezintă produsele la Expoziția universală de la Bruxelles, unde obține diploma de aur cu „mica pereche de «Gyulai kolbász»”.