Denumirea „Beelitzer Spargel” IGP, Germania, se refera la lastarul comestibil al sparanghelului (Asparagus officinalis).
Exista o diferenta intre productia de sparanghel alb si sparanghel verde. Printr-o recoltare regulata, care, de obicei, are loc o data sau de doua ori pe zi, si o pregatire rapida, sparanghelul alb ramane proaspat pana cand ajunge la consumator. El este taiat in pamant si comercializat sub forma de tulpini cu o lungime cuprinsa intre 16 si 24 cm. „Beelitzer Spargel” are o traditie indelungata, iar micul agricultor Karl Friedrich Wilhelm Hermann, in 1861, a fost prima persoana care a plantat campuri intregi cu sparanghel in Beelitz.
Primele produse „Beelitzer Spargel” au fost vandute in cantitati mari in piata orasului, incepand din 1870. La 24 octombrie 1910, in Beelitz a fost infiintata o asociatie independenta pentru sparanghel, fructe si horticultura, formata din aproximativ 600 de cultivatori de sparanghel, care gestionau 250 ha de teren cultivat. Zilnic, la ora 18.00, sparanghelul era colectat de la punctul de distributie din Beelitz, de camioanele din piata centrala din Berlin si transportat la destinatie.
Din 1990 si pana in prezent, zona de cultivare a continuat sa creasca, iar acum se intinde pe 1 500 ha, devenind cea mai mare zona unitara de cultivare a sparanghelului din Brandenburg. In prezent, sparanghelul reprezinta cea mai importanta cultura de legume din regiune. Numeroasele atractii turistice promoveaza reputația deosebita de care se bucura „Beelitzer Spargel” in randul consumatorilor. Restaurantele fermelor si drumul sparanghelului de la Beelitz atrag numerosi turisti in zona. Muzeul sparanghelului din Beelitz este foarte popular. Din 1997, o regina a sparanghelului din Beelitz este incoronata, in fiecare an si reprezinta sparanghelul alb la numeroasele festivaluri agricole care se desfasoara in aceasta perioada.