Nici un Craciun irlandez nu ar fi perfect fara o budinca traditionala.
Aceasta reteta a uneia dintre cele mai frumoase budinci, poate sa fie facuta in orice familie. In mod traditional, Budinca de Craciun este facuta in octombrie sau la inceputul lunii noiembrie si este lasata sa se maturizeze, dar este la fel de bine daca budinca ar fi facuta cu cateva zile inainte de Craciun. Ingrediente: 50g pesmet maro; 50g unt, taiat in bucati mici; 50g zahar brun; 50g faina (tip 550); 300g fructe amestecat (stafide, sultanine); 40g coaja de portocala; 1 mar ras; 1 morcov ras; 25g migdale tocate; 25g migdale; 25g caise uscate tocate; 1 lingura miere; 2 mandarine – numai sucul; 1 ou batut; 2 lingurite condimente mixte - (nucsoara, ghimbir, cuisoare si scortisoara); Varf de cutit de sare; 100ml Whiskey irlandez + extra pentru inmuiere si flacara.
Se inmoaie stafidele uscate in whisky peste noapte. Se amesteca toate ingredientele uscate impreuna. Se adauga fructele proaspete, restul de ingrediente si se amesteca foarte bine. Se pun intr-un castron pentru copt, se acopera cu hartie de patiserie + folie de aluminiu. Se tine in abur fierbinte timp de 4 ore. Dupa preparare, scoateti hartia de patiserie si turnati un pic de whisky peste budinca. Il stocati pana la 8 saptamani, adaugand un pic de whisky, cel putin o data pe saptamana. Pentru a servi, repuneti budinca pe aburi din nou, timp de cel putin o ora. Chiar inainte de servire, se toarna 50ml de whiskey Kilbeggan peste budinca rasturnata. Se aprinde si se obtine deasupra o flacara albastruie. Se serveste rece, cu crema de frisca proaspata.