Sarbatori, obiceiuri si traditii in Decembrie

Luna decembrie se mai numeste ANDREA, UNDREA, INDREA, NEIOS, NINGAU, are 31 de zile, avand ziua de 9 ore si noaptea de 15 ore

4 – Bubatul, Varvara

5 – Bubatul, Sava

Sfanta Mare Mucenica Varvara si Cuviosul Sava cel Sfintit sunt, in credinta populara, aparatori si vindecatori de boli, peentru ca reusesc sa scape credinciosii mai ales de bubele cauzate de varsatul de vant.

6 – Mos Nicolae (Sannicoara). In traditia populara, este un mos cu barba alba, care apare in noaptea de 5 spre 6 decembrie, calare pe cal.

9 – Ana Zacetenia. Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sfanta Ana era considerata, in Calendarul popular, o sarbatoare a inceputurilor. Oamenii comunitatilor de altadată participau la practici, care aveau ca scop asigurarea sporului necesar in muncile curente. Zacetania se tinea de femei si mai ales de fete mari.

18 – Sf. Modest. A primit de la Dumnezeu darul de a vindeca animalele bolnave, de a vindeca bolile oamenilor si de a izbavi din necazuri si de vrajmasi.

20 – Ignatul Porcilor, Inatoarea. In aceasta zi are loc traditionala taiere a porcilor, activitate la care participa intreaga familie. Porcii se taiau in zorii zilei sau dimineata; animalul era stropit cu apa sfintita si asezat cu capul spre rasarit; pe frunte sau pe ceafa se cresta cu cutitul o cruce pe care se presara sare; din carne se pastra cate o bucata de carne care se daruia Sf. Ignat.

24 – Ajunul Craciunului, Mos Ajun

Despre mos Ajun se spune ca ar fi fost frate geaman cu mos Craciun, deoarece seamana intre ei ca două picaturi de apa. Mos Ajun este cel care a poruncit sa se dea flacailor colaci si sa se umble cu colindatul.

25 – Craciunul

26 – A doua zi de Craciun

27 – A treia zi de Craciun

28 – Ingropatul Craciunului

Cele trei zile de Craciun sunt zile sfante in care se respecta traditiile vechi de sute de ani. Colindatul este unul dintre aceste obiceiuri. In a patra zi se ''ingroapa'' Craciunul si sunt chemate iarasi fetele la joc.

31 – Ingropatul Anului Vechi si Nasterea Anului Nou. In vechime, Revelionul era numit ingropatul Anului Vechi. Personificare a Soarelui, Anul este numit An Vechi inainte de miezul noptii de Revelion si An Nou dupa miezul noptii. Divinitatea Anului se naste, creste, imbatraneste si moare impreuna cu timpul calendaristic pentru a renaste dupa 365 de zile, respectiv 366 de zile in anii bisecti.

 


Cautare