Casa Muzeu din Poiana Stampei

Ideea infintarii unui Muzeu a venit din dorinta de a pastra vie istoria localitatii Poiana Stampei, Suceava.

Casa Muzeu ne arata cum niste oameni simpli, bunicii, mosii si starmosii stiau sa construiasca o casa, sa o utilizeze si sa o decoreze ce cele necesare, sa teasa si sa toarca, sa cultive pamantul si sa produca cereale, sa creasca animale, sa modeleze lutul, sa confectioneze straiul de sarbatoare, sa castige si sa-si prepare hrana, toate acestea fiind facute cu o maiestrie aparte, in forme care le confera o identitate inconfundabila.

In prima camera se afla soba cu vatra si prispa, cu blidar si cu alte obiecte care ofera caldura primitoare si posibilitatea pregatirii mesei zilnice. Locul vetrei este considerat o zona sacra datorita focului purificator si tot aici femeile nasteau si cresteau copii. In camera destinata spatiului de odihna se afla patul, dar si strativile la care, pana tarziu in noapte, la lumina opaitului gospodina tesea haine pentru sot si copii. Patul din colt asigura intimitatea cuplului, dar si caldura, simbolizata prin numeroasele obiecte tesute folosite ca asternut.

Camera de oaspeti este camera dotata cu pat special, cu laita si masa, o camera cu icoane, batiste cusute, blide inflorate si prosoape traditionale. Aici se afla lada cu zestre, plina de costume si obiecte de podoaba. In forma cea mai simpla, mobierul construit din laite asezate in jurul camerei pe calaburi din lemn si acoperite cu toale tesute, este destinat exclusiv vizitatorilor.


 


Cautare