Tocanita traditionala pecicana, dupa o reteta oferita de Mester Iosif Toma.
Ingrediente (de persoana): 200 grame carne de vita fara os; 30 grame ceapa; 15 grame ardei gras; 15 grame rosii; 15 grame untdelemn, din care jumatate ulei si jumatate untura de porc.
Se curata si se spala bine carnea, ceapa, ardeii si rosiile. In prima faza, se taie ceapa felii subtiri si se rumeneste in untelemnul incins. Carnea de vita se taie in cuburi, apoi se caleste pana prinde culoarea alba impreuna cu ceapa aurie, rosiile si ardeiul. Cand carnea a prins culoarea alba se trage de pe foc si se pune boia dulce si iute dupa gustul fiecaruia. In faza a doua, carnea se pune la foc si se stropeste cu un pahar de vin rosu sec si se lasa sa fiarba. Se amesteca totul cu o lingura de lemn pana carnea incepe sa fiarba in sucul propriu. Cand carnea s-a fiert pe jumatate, condimentam cu piper alb, mustar, foi de dafin, nucsoara, chimen macinat, putin usturoi, crema de gulas dulce si iute dupa gust, putin marar, verdeata de patrunjel taiat marunt-marunt, dar nu toata cantitatea deodata.
Intre timp daca zeama se scurteaza mai stropim cu cate un pahar de vin sa nu se prinda de fundul vasului, amestecand cu lingura de lemn. Pentru imbunatatirea gustului mai nou se condimenteaza cu cuburi maggi, cu un gust specific de tocanita folosit in bucataria maghiara. Se sareaza cand totul este aproape gata. Pentru gusturi deosebite, se folosesc si alte condimente, mai ales pentru carnea de oaie. Carnea de vita se poate combina cu carnea de porc obtinandu-se un produs culinar cu un gust deosebit de rafinat, sau chiar exotic daca folosim carne de caprioara sau de cerb. Datorita vinului sec si condimentarii cu mustar, nu necesita acrituri sau salate. Tocanita cea mai reusita se face in ceaun de fonta, totul la un foc lent, cu lemn de esenta tare.
Cand este gata preparatul trebuie sa aibe un saft gros, sosos, de culoare bruna – caramizie. Tocanita se serveste cu cartofi natur, pireu de cartofi, cu cuscus, chiar cu spagheti. De obicei se serveste cu un vin rosu sec sau demisec dupa preferinte. In fiecare an, are loc, timp de o saptamana, la inceputul lunii august, festivalul Praznic de Pita Noua, unde pecicani se intrec la un concurs de tocanita traditionala locala la ceaun.