Zikiro reprezinta un fel principal de mancare intalnit in Tara Bascilor (Spania), dar si in sudul Frantei.
Zikoro, sunt, de fapt, bucati de pulpa de miel fripte la protap, la foc de lemne si unse in timp ce se frig cu un sos facut din otet, usturoi tocat, ardei iute, ulei, sare si piper.
Odata cu descoperirea Americii, marinarii basci au studiat metoda de gatit indiana traditionala "mechoui". In loc de a se gati bucatile de carnea de miel orizontal, deasupra unui foc, ele sunt fripte vertical pe frigarui de lemne infipte in sol, evitandu-se arderea grasimii si fumul gros.
In luna august in fiecare an, de Sfanta Fecioara Maria, intr-o pestera din Zugarramurdi, Spania, sunt prajiti 50 de miei, pentru o masa la care participa 800 de oameni. O suta de oameni se ocupa de pregatirea preparatelor Zikiro. In pestera se sarbatoreste si se cinsteste de peste 100 de ani intoarcerea emigrantilor basci din Argentina, in anul 1909. Cei cinzeci de miei sunt asezati la prajit in cuptoare naturale de 12 m lungime si 1,5 m latime.
Meniul care costa 33 euro/persoana, se compune din Zikoro, sos ''piperrada'' (pregatit in sapte ceaune din ceapa, usturoi, ardei gras, carne de vita, rosii, piper, sare, zahar), vin rosu, roze (600 de litri), si cafea. Toata lumea mananca si bea tot ceea ce doreste, pana cand corpul spune "suficient". Mielul este doar centrul meniului solid, apoi vin spiritele in pestera vrajitoarelor, muzica si dansul, ca ultime suflari ale vacantei care se termina.