Pilaf de orez cu mazare ca la Muntele Athos.
In zilele noastre, cand a crescut interesul pentru dieta mediteraneana – combinat cu interesul pentru hrana sanatoasa din manastiri – retetele calugaresti din Grecia se bucura de un succes tot mai mare. La Athos se face un pilaf de orez foarte bun, care trebuie incercat de cei ca doresc o dieta sanatoasa de post.
Ingrediente: 500 g mazare, 200 g orez, 3 cepe, ulei de masline, un galbenus, sare, piper.
Preparare: Soteaza usor mazarea, apoi pune-o intr-o strecuratoare, sa se scurga. Curata ceapa, spal-o si taie-o marunt, apoi caleste-o intr-o tigaie cu ulei. Adauga mazarea si orezul, soteaza-le putin impreuna, apoi toarna 1,200 l apa. Lasa sa fiarba. Intr-un castron freaca intai galbenusul cu sare si piper, apoi toarna deasupra putin din apa care fierbe, omogenizeaza si toarna apoi totul în vasul de pe foc, amestecand sa nu se coaguleze. Lasa sa fiarba totul la foc mic pana scade bine zeama.