Queso de Burgos

Queso de Burgos”IGP, Spania, este o brânză proaspătă produsă prin coagularea enzimatică a laptelui de vacă și de oaie integral, proaspăt și natural, pasteurizat, care nu a fost presat sau maturat.

Produsul este gata pentru consum după tăierea, scurgerea și turnarea în formă a coagulului. În funcție de procentul de lapte de oaie utilizat, se disting tipurile „Queso de Burgos”, „Queso de Burgos Selecto” și „Queso de Burgos Supremo”. Proporția laptelui de oaie pe care trebuie să îl conțină brânza este între 5 % și 10 % în cazul „Queso de Burgos”, între 11 % și 30 % în cazul „Queso de Burgos Selecto” și peste 30 % în cazul „Queso de Burgos Supremo”. Tipul „Queso de Burgos” are un gust rezidual foarte slab de lapte de oaie, în timp ce tipul „Queso de Burgos Supremo” are un gust rezidual puternic de lapte de oaie. Tot laptele de oaie utilizat pentru obținerea brânzei provine de la efective din Comunitatea Autonomă Castilia și Leon.

Queso de Burgos” este o brânză unică, fiind singura brânză proaspătă cu indicație geografică din Spania. Brânza nepicantă cu gust de lapte proaspăt (de-a lungul anilor, amestecarea laptelui de vacă cu cel de oaie a devenit o practică standard) este în continuare un produs căutat, iar oamenii se bucură în continuare de textura și aroma caracteristice brânzei „Queso de Burgos”. În timpul domniei reginei Isabela a II-a (1830-1904), când consortul regal a vizitat orașul în 1852, s-a organizat un banchet grandios în cinstea sa. Printre preparatele prezentate regelui s-a numărat queso de nata (cremă de brânză), care ar putea fi ceea ce numim astăzi „Queso de Burgos”.