Produsul romanesc IGP „NOVAC AFUMAT DIN TARA BARSEI”

22.01.2017. In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pe data de 9.12.2016 a fost publicata o cerere privind sistemul IGP din domeniul calitatii al produsului „NOVAC AFUMAT DIN TARA BARSEI”.

Produsul „Novac afumat din Tara Barsei” este un file de peste, obtinut de la specia Novac (Arystichthys nobilis), comercializat sub forma afumata. Aspectul: file de peste afumat cu greutatea de 100-400 g: file de peste afumat cu suprafata neteda, fara pete, fara rupturi ale pielii. Culoarea: aurie pe suprafata cu piele; cafenie-roscata pe suprafata cu musculatura. Mirosul si gustul: fara miros si gust de mal, aluviuni sau iarba; aroma specifica de peste afumat la cald.

Pestele novac se hraneste in principal cu zooplancton, consumand in plus mici cantitati de alge planctonice si insecte sau larve de insecte. Novacul este materia prima destinata produsului finit „Novac afumat din Tara Barsei”, obtinuta intr-un ciclu de crestere de trei ani, in fermele din zona geografica delimitata, selectat pe grupa de greutate 1 200-2 000 de grame. Factorii naturali ai zonei geografice delimitate influenteaza calitatile produsului, insa numai combinatia factorilor naturali cu experienta tehnica privind cresterea novacului si afumarea fileurilor definesc specificul produsului.

Inca din cele mai vechi timpuri, ocupatiile localnicilor din aceasta zona au fost pescuitul si procedeele de conservare a pestelui, afumarea la cald cu rumegus din lemn de fag fiind una dintre acestea. Procesul de conservare respecta traditionalitatea afumarii la cald, realizandu-se la o temperatură de 75-80 grade C in interiorul celulei in timpul operatiilor de afumare si coacere, atingandu-se in centrul produsului o temperatură de 70 grade C, cu mentinerea de minimum 5 minute si umiditate de 25 %. Caracteristicile fileului de novac afumat la cald sunt apreciate de consumatori la targurile de profil.