Consumul de paine in tarile din Europa (sursa AIBI) in kg/cap de locuitor/an este diferit de la o tara la alta.
Consumul de paine in tarile din Europa (sursa AIBI) in kg/cap de locuitor/an, este urmatorul: Belgia 67; Romania 97; Cipru 74; Danemarca 43; Finlanda 42; Franta 57; Germania 57; Grecia 65; Turcia 150; Italia 48; Olanda 58; Slovenia 39; Spania 51; Regatul Unit 14, etc. Media este de 61,5 kg/cap de locuitor/an in Europa, iar Romania este cel mai mare consumator de paine pe kg/cap locuitor/an din Uniunea Europeana.
Turcia este supranumita „cosul cu paine al lumii”. Aici, painea este preparata din grau, orz si porumb. De aceea, exista o multitudine de specialitati din paine: pide (o paine de grau plata, lata si rotunda), ekmeði (paine coapta pe peritii unui cuptor rotund de lut), sau gevrek (paine in forma de inel acoperita cu seminte de susan).