Ardeiul cu indicatie geografica protejata „Szentesi paprika”

Indicatia geografica protejata „Szentesi paprika” desemneaza fructele, cultivate in sera, produse de tipurile si de soiurile de ardei (Capsicum annuum).

In momentul comercializarii, toate produsele cu IGP „Szentesi paprika” trebuie sa fie intacte si sanatoase, iar tipurile de soiuri respective trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

(a) Ardei de umplut alb (Capsicum annuum L. var. grossum)

La maturitate, ardeiul „Szentesi paprika” alb este lucios, are coaja neteda, alunecoasa; la rupere pocneste, are varful tesit si pulpa groasa. Are o suprafata neteda, de culoare alb-galbui (ivoriu). Are o forma conica, o lungime de 60-120 mm si o latime de 40-70 mm; de obicei are trei-patru lobi; pulpa are o grosime de 4-7 mm, o consistenta solida si o coaja subtire; are un miros intens de ardei, aromat si neiute.

Soiuri cultivate: Hó, Cibere, Century, Hurricane, Bronson, Emese, Kurca, Creta, Joker, Karma, Bravia (RZ35862), Kalota, Brendon, Antal, Zalkod, Censor, Celtic, Cinema, Glorietta, Dimentio, E-49.39615, Galga, Claudius, Skytia

(b) Ardei iute ascutit (Capsicum annuum L. var. longum)

Ardeiul iute ascutit „Szentesi paprika” are o suprafata lucioasa, neteda sau usor ondulata si o forma alungita si ascutita. Are o culoare verde-deschis, mediu sau inchis, o lungime de 150-250 mm si o latime de 20-50 mm; de obicei are doi-trei lobi, pulpa are o grosime 3-4 mm, o consistenta solida si o coaja subtire. Fructul are un miros intens de ardei si un gust picant, aromat si placut.

Soiuri cultivate: Daras, Rush, Sarah, Fighter, Kard, Thunder, Kais. Soiurile cultivate au o iuteala intre 2 500 si 5 000 pe scara Scoville.

(c) Ardei capia (Capsicum annuum L. var. grossum)

Ardeiul „Szentesi paprika” din categoria capia are o forma conică, usor turtita, o suprafata neteda si lucioasa, iar la maturitate prezinta o culoare catifelata rosu-inchis. Are o lungime de 60-120 mm si o latime de 40-70 mm; de obicei are doi sau trei lobi. Pulpa are o grosime de 4-7 mm, o consistenta solida si o coaja de grosime medie. Fructul are un puternic gust dulce, un miros de boia de ardei si nu este iute. Soiuri cultivate: Kárpia (T 112), Kapirex, Karpex, Mágus

(d) Gogosari (Capsicum annuum L. var. grossum)

Szentesi paprika” in varietatea gogosar are o forma caracteristica de sfera turtita, cu o suprafata neteda, lucioasa, de culoare rosu-inchis la maturitate. Are un diametru de 60-120 mm si o lungime de 40-60 mm, se imparte in trei sau patru lobi, iar pulpa are o grosime de 5-7 mm, o consistenta solida, o coaja subtire si un miros intens de ardei, neiute.

Soiuri cultivate: Pritavit, Kabala, Bihar . Soiurile cultivate, care fac parte dintre tipurile enumerate mai sus, pot varia de la an la an.

Cultura irigata a ardeiului in regiunea de productie Szentes, Ungaria, a inceput in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in urma activitatii initiatoare a asa-numitilor gradinari bulgari stabiliti in aceasta zona. „Szentesi paprika”, ardeiul care si-a castigat renumele datorita acestei culturi, se cultiva de atunci fara intrerupere. Produsul are in continuare o reputatie semnificativa, fapt demonstrat si prin marele premiu obtinut in 2006, la Debrecen, cu ocazia Farmer Expo (eveniment care a inclus si o expozitie specializata pe horticultura) la care au participat 300 de firme din Ungaria și din strainatate. Ardeiul gras destinat consumului proaspat a castigat la randul sau, in 2007, Magyar Termék Nagydíj (marele premiu decernat produselor maghiare).