O băutură tradiţională din Ţara Moţilor, fabricată în special în zone precum Valea Ierii sau Valea Drăganului, este vinul de zmeură.
El este produs în acele zone în care, din cauza climei, nu creşte viţa-de-vie. Vara, moţii culeg cantităţi impresionante de fructe de zmeură, pe care le storc în nişte teascuri asemănătoare celor folosite pentru producerea vinului din struguri. Siropul obţinut este lăsat la fermentat. După câteva săptămâni, lichidul de culoare rosé se limpezeşte. Acesta este semnul că vinul de zmeură poate fi servit. El este extras din butoaie ori damigene, pus în sticle şi păstrat la rece. Vinul de zmeură este un tonic apreciat şi are un gust acidulat, care aminteşte de şampanie. Localnicii spun că trebuie consumat în cantităţi mici, deoarece are un puternic efect diuretic.
Iubitorii de natură, cultură și produse tradiționale sunt așteptați in fiecare an, pe 15 august, la Valea Ierii, acolo unde, are loc Festivalul fructelor de pădure. Festivalul cuprinde o gamă variată de evenimente, atât gastronomice, cât și culturale. Cei prezenți au ocazia să vadă priceperea gospodinelor din zonă, care știu să transforme fructele de pădure în adevărate delicii, iar turiștii pot degusta și cumpăra alaturi de vinul de zmeura si cele mai bune dulcețuri, siropuri, băuturi, prăjituri, obținute din fructele culese din flora spontană. Producătorii aduc spre vânzare fructe de padure, ciuperci, miere de albine și alte băuturi: afinată, murată sau pălincă de afine.