Initiativa de a revitaliza soiurile noastre traditionale a readus Rosia de Buzau pe rafturile magazinelor lIDL.
A fost o mare bucurie si oportunitate de a lucra organizat, in conditii contractuale bine stabilite şi, mai ales, la un nivel inalt de profesionalism”, spune Costel Vanatoru, cercetator specialist la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare a Legumiculturii Buzau. Revitalizarea soiului de tomate Buza este doar inceputul si urmezea alte soiuri de legume, recunoscute la nivel national si chiar international. Soiul a fost creat la Staţiunea Legumicola Buzau, in anul 1976, cand orasul Buzau a sarbatorit 1600 de ani de atestare documentara.
Soiul de tomate Buzau1600 a fost introdus in lista oficiala a soiurilor si hibrizilor in anul 1977, creat special pentru consumul proaspat, insa apreciat si pentru consumul in stare imatura, precum gogonelele, avand fructe cu o coaja subtire si culoare albicioasa. Versatilitatea sa a fost usor de recunoscut, inclusiv la nivel international, exporturile pe acest soi, inainte de anul 1989, inregistrand 15% din totalul producţiei. Gradul sau ridicat de adaptabilitate pentru condiiile din Romania, precum si gustul rosiilor sau raportul echilibrat de glucide si vitamina C pe care le putem regasi in compozitia lor au facut ca soiul Buzau1600 sa ramana mereu un reper pentru productia de tomate.