22.02.2017. Saptamana Alba sau a Branzei incepe luni, 20 februarie 2017, in care ortodocsii pot consuma lapte, branza si oua.
In plus, in zilele de miercuri si vineri se poate manca si peste, fiind zile cu dezlegare la peste. In Saptamana Alba, miercuri, se rosteste rugaciunea Sfantului Efrem Sirul - "Doamne si Stapanul vietii mele", rugaciune care va fi rostita tot postul pana in miercurea din Saptamana Mare.
Potrivit traditiei, in noaptea sambetei placintelor, spre duminica Lasatului Sec de branza, se fac focuri pe dealuri, prin curti si gradini curatandu-se si arzandu-se uscaturile. Apoi oamenii se odihnesc pentru a petrece si duminica de Lasatul Secului de branza. In duminica Lasatului sec de branza, respectiv 26 februarie, se fac mese care se incheie traditional cu un ou fiert, obicei de la care a pornit si zicatura: "Ousor, ousor, sa-mi para Postul usor!".
La mesele imbelsugate din duminica Lasatului sec de branza nu poate lipsi "bulzul", facut dintr-un bot de mamaliga, in mijlocul caruia se pune branza grasa de oaie si apoi este copt pe jaratec. Pentru a avea spor la bucate si in gospodarie, dar si pentru "hranirea" mortilor, se pune pe pervaz, intr-o farfurie, o felie de paine, un pahar cu vin, sare si placinta cu branza care se lasa acolo pana-n seara duminicii respective. In Duminica lasatului sec de branza oamenii isi cer iertare unii altora pentru a intra impacati in Postul Pastilor.
RETETA DE MAMALIGA PRAJITA. Se pune la fiert lapte indoit cu apa din care se face o mamaliga ceva mai moale. Se adauga, la o mamaliga pentru 6 persoane, 2-3 linguri de parmezan ras si o lingura de unt proaspat. Se amesteca bine, se intinde de grosimea unui deget, pe masa de aluat uda, cu un cutit muiat in apa. Cand mamaliga e racita se taie romburi de 5-6 cm. Se prajesc in unt fierbinte, se presara cu parmezan, se servesc cu smantana.