Produs in Padurea Craiului



Bucatele traditionale, mestesugurile si zonele turistice din Padurea Craiului vor fi facute cunoscute in strainatate.


 

Produsele traditionale, mestesugurile si destinatiile turistice din cele 20 de comune situate in Padurea Craiului vor fi promovate in tara si peste hotare, printr-un proiect realizat pe bani europeni, al Centrului pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor.

 

Cele douazeci de comune din Padurea Craiului isi vor crea un organism, care va fi adminstrat pe rand de una din comune si care va avea drept scop dezvoltarea agriculturii, a turismului şi promovarea produselor traditionale marca «Produs in Padurea Craiului», la evenimente din tara si din strainatate”, a declarat Viorel Lascu, manager de proiect.


 

Prima tara in care vor ajunge produsele taranilor din Padurea Craiului este Franta, unde in perioada 30 – 31 iulie are loc Festivalul de la Vercors. „Va exista un stand cu produsele noastre, unde se va organiza si un spectacol folcloric cu muzica populara, initiere in dansuri populare si degustare de produse”, a explicat Lascu.


 

Oradenii interesati de produsele artizanale din zona, cum ar fi Vioara cu Goarna, produsele de olarit, traistele de Rosia sau tesaturile de Pomezeu, le pot vedea la Targul Mesterilor Populari, organizat la Oradea luna viitoare. „Am stabilit cu Muzeul Tarii Crisurilor ca Padurea Craiului va avea un stand separat”, a mai precizat Viorel Lascu.


 

Urmatorul eveniment va avea loc in perioada 20-21 august, in comuna Rosia. Incepand din acest an organizam Zilele Padurii Craiului. Prima editie va avea loc in comuna Rosia”, a declarat managerul de proiect.


 

Zona Padurea Craiului nu cucereste turistii doar cu peisajele de vis din zona sau cu mestesugurile practicate de localnici asa cum au invatat de la parinti si bunici. Bucatele traditionale gatite in gospodariile taranesti, cu produse bio, fac parte din atractiile comunelor din zona.


 

Retetele traditionale din Damis si Rosia "te fac sa le tii minte pana la adanci batraneti", sustine Tiberiu Chis cel care a cules de la gospodine cateva retete, promovate intr-o brosura realizata de Ecotop. Cei interesati gasesc o reteta pentru Rata in jar, care pentru a iesi ca la carte trebuie sa fie gatit neaparat la o vararie sau o palincarie. Langalaul, un fel de placinta, si mosocoarna cu prune, sunt cateva din bucatele traditionale facute dupa retete vechi. Turistii care vor sa vada cum se fac bucatele, pot merge în zonă, iar gospodinele îi vor primi cu drag în bucătăria lor.


 

Produse de marca ar putea deveni vioara cu goarna din Rosia, traistele de Rosia sau tesaturile de Pomezeu.

Pentru a Inregistra produse alimentare ca marca, trebuie sa te asiguri ca acesta respecta o anumita reteta. Inca nu putem face asta. In schimb, ii ajutam pe taranii din zona sa realizeze ambalaje cu brand, pentru produsele lor traditionale, cum ar fi gemurile sau mezelurile de Meziad sau Remetea ori lactatele de Bratca, si sa incercam sa le promovam in acest mod, inclusiv in strainatate”, a spus Viorel Lascu.

Zona Padurea Craiului este cunoscuta deja de turistii care adora vacantele autentice la tara, care cauta nu doar peisaje si locuri frumoase, ci vor sa vada traditii si sa manance bucate traditionale direct din gospodariile taranilor.



 

ALTE ARTICOLE:

issuu.com/vertigoro/docs/bihoratractiituristice



Cautare