Usturoiul „Ail blanc de Lomagne” este un produs IGP din Franta.
Usturoiul are bulbi albi si alb-sidefii, care uneori prezinta irizatii violete, formate din mai multi catei (8-12, in functie de calibru). Usturoiul alb de Lomagne se distinge prin dimensiunea si regularitatea cateilor in culori de la bej la crem, care uneori prezinta irizatii violete. Fiecare catel este acoperit de o tunica formata dintr-un singur strat de coaja. Cateii formeaza impreună un bulb, care este si el acoperit de mai multe straturi de membrana subtire. Soiurile autorizate pentru plantare sunt selectionate in raport cu doua soiuri martor provenite din populatia originala „blanc de Lomagne”. Pentru soiurile noi, se stabilesc niveluri de acceptabilitate in vederea compararii caracteristicilor acestora cu acelea ale soiurilor martor.
In Lomagne, terenurile favorabile pentru cultura usturoiului au un continut de argila mai mare de 20 %. Solurile acide cu un pH inferior valorii de 7,5 sunt excluse. Se efectueaza o analiza fizico-chimica a lotului de teren pentru a se verifica daca tipul de sol este favorabil plantarii culturii. Pentru plantarea culturii, producatorul alege un lot situat in aria geografica, pe care nu a mai fost plantat usturoi in ultimele trei campanii agricole. Se interzice, de asemenea, plantarea usturoiului pe un sol unde s-a cultivat sorg, porumb, lucerna, iarba sau alte legume aliacee. Insamantarile au loc in perioada 15 octombrie-15 decembrie.
Pentru a stabili momentul recoltarii, producatorul tine seama de criteriile vizuale de maturitate (ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinii la colet, precum si de raportul dintre greutatea bulbilor si cea a frunzelor.) Uscarea usturoiului se realizeaza in mod traditional, prin agatarea de bare de lemn sau prin ventilatie fortata. Stadiul uscarii se determina prin controlul pierderii in greutate a usturoiului: in perioada de uscare se ajunge la o pierdere in greutate intre 20-30 % fata de greutatea initiala a bulbilor recoltati. După uscare, usturoiul se curata exclusiv manual, pentru a obtine un grad de albire satisfacator al bulbilor. In cadrul procesului de curatare, radacinile se taie manual, pana la nivelul bulbului, fara a-l afecta pe acesta. In 1902, In comuna Beaumont-de-Lomagne se Inregistrau 80 de hectare cultivate cu usturoi. Dupa cum indica statisticile agricole anuale, in secolul XX cultura usturoiului s-a extins continuu in Lomagne: 500 de hectare in 1929, 2810 de hectare in 1980.