Alheira de Mirandela IGP, Portugalia, este un carnat traditional afumat cilindric, in forma de potcoava.
Tocatura este fină, dar se pot distinge bucatele si firisoare de carne. Carnatii sunt umpluti intr-un mat de vita sarat, fiind legati la capete cu fir de bumbac.
Procentajul minim de carne este de 60 %, din care carnea de porc reprezinta 10-15 %, iar carnea de pasare reprezinta 45-50 %. Procentajul de paine variaza intre 15-25 %, iar procentajul de ulei de Trás-os-Montes DOP se situeaza intre 4-8 %.
Celebri pentru textura si gustul conferite de modul de fabricatie a amestecului si de proportia ingredientelor, carnatii Alheiras de Mirandela reprezinta de multa vreme un fel culinar foarte apreciat toamna si iarna.
Faima si preferinta consumatorilor pentru Alheira de Mirandela au fost intotdeauna legate de practicile de fabricatie, atat in ceea ce priveste forma si proportiile in care se combina materiile prime, cat si tehnicile de afumare utilizate, respectiv durata expunerii la fum rece de aproximativ opt zile, asociata unei arderi lente a lemnelor din esentele caracteristicile zonei, precum stejarul si maslinul. Datorita verilor calde si uscate, lemnul este foarte uscat si compact, factor determinant pentru obtinerea profilului aromatic care confera produsului gustul autentic usor afumat.
Tehnicile de fabricatie locale, care au ramas neschimbate, respectiv maruntirea manuala a carnii, prepararea amestecului si proportia carnurilor, a painii traditionale, a uleiului de masline Trás-os-Montes DOP, a usturoiului si a restului condimentelor determina eterogenitatea amestecului dominat de aroma de usturoi si de ulei de masline care disting Alheira de Mirandela de alte produse din aceeasi categorie.