Henri Willig, est un fermier din Olanda care a decis sa integreze productia si sa treaca de la comercializarea laptelui, la obtinerea de branza gouda.
Henri Willig, obtine astazi din vazarile de branza gouda, aproximativ 50 de milioane de euro annual. La inceput parintii lui Wiebe au deschis un magazin in care primeau grupuri de vizitatori interesati de procesul de productie. Henri Willig si-a inceput afacerea cu 25 de vaci, insa, dupa o perioada de activitate, el a achizitionat si mai multe bovine, pentru a produce mai multa branză. Ulterior extinderii, mult mai multi vizitatori au sosit in exploatatia parintilor lui Wiebe si dupa o perioada intensă de vizitare, multi dintre ei au devenit importatori de branza.
Afacerea producatorul olandez „Henri Willig kaas BV“ este una mica comparativ cu marile companii de branza din Olanda, respectiv cooperative Friesland, DOC Kaas sau Cono, toate puternice din punct de vedere financiar. In prezent, „Henri Willig kaas BV“ produce aproximativ 6.000 de tone de branza pe an, adică mai putin de 1% din cantitatea obtinuta anual in Olanda. Lantul de productie al companiei este „de la iarba la client“. Familia Willig vinde branza atat angrosistilor, dar si retailerilor. De obicei, retailerii cumpara branza de la familia Willig cu 4 euro/kg.
In prezent, Wiebe, cei doi frati ai sai, sotia si tatal sau au un septel format din vaci Holstein, oi Friesian si caprine. Mai mult, ei cumpara lapte bio de la ferme din nordul tarii. Compania detine doua cisterne care fac traseu specializat si colecteaza lapte de la 50 de ferme.
Primul magazin al familiei a fost deschis in 1995. In Olanda, familia Willig are azi in total 20 de magazine. „Henri Willig kaas BV“ exporta in 25 de state branza gouada.
Nota: In Olanda, se produce 750.000 de tone de branza pe an. Potrivit estimarilor, productia totala de lapte a Olandei este de de aproximativ 12-13 miliarde de litri anual, putin mai mult de jumatate fiind utilizat la fabricarea branzei. Olandezii consuma 20 kilograme de braza/locuitor
Cei mai mari consumatori de branza sunt francezii cu 25,9 kg branza/locuitor urmati de islandezi, finlandezi, germani, elvetieni si italieni care mananca, fiecare, peste 20 kg branza annual. In Romania se consuma in total, aproximativ 100 000 tone annual, ceea ce reprezinta un consum de 5 kg de branza/locuitor.